Читај ми!

За четвртину мање вакцинисаних против малих богиња, да ли Србији прети још једна опасна епидемија

Забрињава податак да је стопа обавезне вакцинације против морбила – малих богиња – у Србији за 25 до 30 одсто, због чега деца могу постати највећа "колатерална" штета пандемије коронавируса. Педијатар Саша Милићевић наводи да постоји теоретска могућност да имамо епидемију морбила ако епидемија короне потраје.

Педијатар Саша Милићевић истиче да смо тренутно изоловани због епидемије коронавируса, па нас то штити и од других болести.

Али ако пандемија потраје, онда, каже, постоји теоретска могућност да имамо епидемију малих богиња.

"Ако се изгуби ритам вакцинације деце, постоји могућност да се развије болест, мора да се мисли на то", наглашава педијатар гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Објашњава да су мале богиње једна од најзаразнијих болести у целој медицини и да носи велику опасност.

"То је једна осипна грозница која прави незгодне проблеме. Сама реч морбили значи на латинском мала болест, па мисле људи да није нешто опасно. Могу да прођу без проблема, али могу да направе компликације. Тако је било и у Европи, не само код нас", наглашава др Саша Милићевић.

Према његовим речима, мале богиње могу да доведу до проблема на дисајном систему, упале плућа, али и до неуролошких поремећаја.

"Дете може да добије фрас који делује драматично, али се добро лечи. Све зависи од тога о каквом пацијенту се ради. Ако дете има хронично обољење или се налази на терапији нпр. малигних болести, која смањује имунитет, може бити јако опасна па и фатална", наглашава педијатар.

Одложити вакцинацију ако дете има корону 

Сматра да је епидемија коронавируса основна ствар која је довела до смањеног процента вакцинисања од других болести.

"Ово предуго траје, родитељи чекају да прође корона, па се одужило и бојим се да ћемо угрозити ритам. За сада нисмо изгубили ритам, родитељи добијају обавештење из Дома здравља и свесни су да треба да се одржи тај календар. Став Удружења педијатара је да ритам мора да се одржи како се не би десила епидемија, оправдана шанса постоји", наглашава др Саша Милићевић.

Истиче да је услов за вакцину да дете буде здраво и да није на терапији. Уколико је дете инфицирано ковидом, напомиње да вакцинација мора да се одложи.

"Раде се антигенски и пи-си-ар тестови деци ако је неко у окружењу позитиван. Сами симптоми код деце су идентични кијавици, грипу, па нам тест једини преостаје да бисмо диференцирали", наводи педијатар.

Указује да се, ако се сумња на корону, педијатру треба јавити ако је дете нерасположено, слабије једе, цури му нос и кашље. 

Најважније је, истиче, да кад дете треба да прими неку вакцину, нема алергију на неку компоненту вакцине, јер реакција може бити јака.

"Да дете нема акутно обољење, праћено температуром, не сме да има респираторно обољење. Свака вакцина се даје после прегледа, ако је само кратко цурење носа због алергија, то није контраиндикација за давање вакцине", наглашава доктор.

Наводи да вакцине много значе и да не представљају опасност.

Епидемије малих богиња у Србији 

Епидемија малих богиња у Србији евидентирана је 1997. године када је оболело око 4.000 људи и умрло седам особа.

Такође, епидемија је владала и у периоду од децембра 2017. до јуна 2019. Преминуло је 15 особа, оболело 5.800 људи. 

Како не би дошло до обољења малим богињама, даје се ММР вакцина, која осим морбила, штити и од заушака и рубеоле.

Она је обавезна и спроводи се од друге године живота детета, односно са пуних 13 месеци до 24 месеца старости. Друга доза се даје пред полазак у школу.