Читај ми!

"Ер Србија" у априлу почиње са тестирањем дигиталног ковид пасоша

"Ер Србија", у сарадњи са Међународном асоцијацијом за ваздушни саобраћај (IATA), почетком априла почиње са тестирањем дигиталног пасоша (IATA Travel Pass), мобилне апликације која помаже путницима да лако и безбедно организују путовање у складу са захтевима држава који се тичу тестирања на ковид 19 или вакцинације, најавило је домаћи авио-превозник.

"Ер Србија" ће тако бити једна од првих авио-компанија у Европи која ће постати део глобалне иницијативе, чији је циљ поновно отварање граница без карантина, као и гарантовање безбедног путовања и опоравка туризма и авио-индустрије.

Прва фаза тестирања апликације ће се одвијати на летовима "Ер Србије" између Београда и Цириха, трајаће неколико недеља, а путници ће бити позвани да учествују, најављено је у саопштењу.

"Поносни смо што ћемо међу првима у свету тестирати дигитални пасош. Још једном смо потврдили нашу посвећеност заштити безбедности, здравља и добробити путника, као и креирању интегрисаног и беспрекорног корисничког искуства", изјавио је генерални директор "Ер Србије" Данкан Нејсмит.

Оценио је да је ово изванредна иницијатива, која ће омогућити путницима да испуне све потребне услове за улазак у различите земље света.

"Дугујемо велику захвалност Институту Торлак из Београда. Они ће бити директно повезани са Међународном асоцијацијом за ваздушни саобраћај и без њихове подршке и сарадње овај пилот-пројекат не би био могућ", рекао је Нејсмит.

Директор "Ер Србије" је навео да ће "IATA Travel Pass" омогућити путницима да држе податке у вези с тестовима на ковид 19 и управљају њима на својим мобилним телефонима, као и да деле на сигуран начин свој верификовани статус авио-компанијом пре доласка на аеродром.

"Дигитални пасош ће такође пружати ажурне информације о здравственим прописима у вези са коронавирусом, помажући путницима да провере да ли испуњавају најновије услове уласка у земљу одредишта", рекао је Нејсмит.

"Први корак ка пријатнијим путовањима у доба пандемије"

Регионални потредседник Међународне асоцијације за ваздушни саобраћајза Рафаел Шварцман рекао је да је та организација поносна што ради са "Ер Србијом" на томе да дигитални пасош учини доступним на "старом континентру".

"Ово је први корак ка томе да европска и међународна путовања током пандемије буду што пријатнија, пружајући људима сигурност да испуњавају све захтеве влада за улазак у државе који се тичу вируса ковид 19", рекао је Шварцман.

Прецизирао је да како се границе буду отварале, "IATA Travel Pass" ће бити додатно унапређен са више могућности да испуни све захтеве влада, нагласивши да ће путници "Ер Србије" међу првима имати на располагању ове услуге.

"Ер Србија" објашњава да ће њени путници бити у прилици да лако и једноставно креирају свој дигитални пасош.

Након тестирања или вакцинације, референтне лабораторије ће на безбедан начин слати заштићене податке у апликацију појединца, а "IATA Travel Pass" ће затим упоредити неопходне услове за путовање са унетим подацима путника и сви који испуњавају услове за жељену дестинацију добиће зелену ознаку за путовање.