Читај ми!

Шта се дешава када се запослени повреди док ради од куће

Почетак пандемије донео нам је и новину, која је из здравствених разлога, као противепидемијска мера, примењена и дозвољена где год је то могуће: рад од куће. И држава је јасно прописала правила – за запосленог и послодавца.

Кућни амбијент је за већину најпријатнија атмосфера, а у последње време за многе привремено место за рад. Да ли ће то постати трајно решење?

"Ми смо врло брзо успели тако да се организујемо тако да сви пређу да раде од куће из безбедносних разлога. Стимулисати људе да имају и тај моменат да могу да раде од куће јер сад смо ушли у неке навике – некима је лепо, неки то виде као врло позитивну промену", рекао је Ведран Ивковић, пи-ар Адико банке.

Све се организује онлајн, састанци, па и журке.

"Имали смо програм који смо организовали. Опет је све било другачије у односу на то када сви одемо у неки клуб па се провеселимо. Нису сви могли да буду присутни јер природа посла неких људи није дозвољавала али је, са друге стране, било је занимљиво, другачије, дирљиво јер су људи честитали једни другима Нову годину, махали су једни другима – сви смо се видели на екрану", каже Ивковић.

Шта се дешава ако се запослени повреди док ради од куће?

Драгољуб Рајић, координатор Пословне мреже, каже да за послодавце представља велики проблем да контролишу да ли је запослени у радно време присутан физички крај свог рачунара или ако има задужења да се јавља на телефон.

Рајић истиче да велики проблем представља то што он може да оде да обави неки посао приватно, било да је у кући или ван куће, да се повреди у току радног времена и онда послодавац мора да сноси трошкове.

Каже да је исти проблем са употребом службеног возила, да се тешко може контролисати где се неко у датом моменту налази.

Министарство за рад запошљавање, борачка и социјална питања поставило је 18. јануара на свом сајту "Водич за здрав и безбедан рад од куће".

"Када узмемо у обзир време које штедимо приликом одласка на посао и повратка кући, време спремања на посао, ту су разне препреке и потешкоће са којима се запослени суочавају као што је раздвајање пословног и приватног живота када говоримо о раду од куће које је уједно и место рада, затим правовремени приступ информацијама за обављање посла", каже Дуња Радојичић, в. д. директорке Управе за безбедност и здравље на раду.

Резултати показују да је учинак у раду повећан код само 24 одсто фирми у којима је прихваћен рад од куће.