Читај ми!

Почиње јануарски рок, како ће се полагати испити

Јануарски испитни рок на факултетима Универзитета у Београду одржаће се уз поштовање противепидемијских мера. На појединим факултетима, као што је Машински факултет, полагање испита почиње већ од понедељка.

Сваки факултет, у зависнисти од свог календара наставе, организује испите. Недељу дана после машинаца, знање ће проверавати и студенти Билолошког и Електротехничког факултета. Њима испитни рокови почињу 18. јануара.

"Приликом извођења једног испита, због равноправности одржавамо га у једном термину да би сви имали исте задатке. Али онда поделимо људе на мање групе у више сала", каже проф. Мило Томашевић, декан Електротехничког факултета Универзитета у Београду.

Понекад се, каже, испитивање одржава не само у згради факултета, него и у учионицама Грађевинског, Аррхитектонског када су већи испити.

Садашња епидемијска ситуација говори да би јануарски испитни рок могао да се изведе класично, уз поштовање свих епидемисјких мера, каже проректор за наставу Петар Булат. По Закону о високом образовању, испити се полажу на самом факултету.

"Предиспитне обавезе могу да се мало слободније третирају, али то није само законска обавеза него бих рекла да ми немамо услове за онлајн полагања, то не значи да их нећемо створити, али за сада јануарско-фебруарски рок морамо да идемо класичним путем", каже ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић.

У Србији се школује 250.000 академаца.