Читај ми!

Шта треба да једемо да бисмо ојачали имунитет

Јачање имунитета веома је важно, посебно у време епидемије коронавируса и других сезонских респираторних инфекција. Докторка Данијела Јевтић из Хитне помоћи објаснила је које намирнице треба да једемо како бисмо се заштитили, и каква би требало да буде исхрана оних који су прележали ковид.

Докторка Данијела Јевтић каже да се вирусна пнеумонија, упала плућа, разликује донекле од бактеријске зато што почиње брже и обично захвата оба плућа крила.

"Она касније може да се надовеже бактеријском, али у почетку иде сув кашаљ, температура, ломност и малаксалост", објашњава докторка.

Нагласила је да након тога човек не може одједном да се поврати у нормалан ток, као и да су отприлике три месеца потребна за опоравак.

"Храна треба да буде кашаста, доста чајева и доста супа конзумирати", навела је Јевтићева и додала да што се тиче физичког оптерећења оно мора да буде умерено.

Нагласила је да су пробиотици и пребиотска влакна важни у току болести и после тога како бисмо заштитили добре цревне бактерије.

Навела је и које намирнице треба да једемо ако желимо да ојачамо свој имунитет. 

"Могли бисмо да издвојимо бундеву, цвеклу, бразилски орах, јер има огромну количину селена у себи", навела је докторка и додала да је довољан само један бразилски орах, јер премашује за 50 одсто дневне количине онога што нам треба.

"Користимо кафу, она је позитивна јер шири дисајне путеве, а можемо узимати и зелени чај, маслиново уље, јабуке, боровнице…", закључила је докторка Јевтић.