Читај ми!

Како су организоване посете у домовима за старе, које процедуре морају да се поштују

Председник Удружења приватних домова за старе Радослав Миловановић рекао је за РТС да уколико неко од оних који бораве у старачким домовима има симптоме ковида сви се тестирају, или појединачни случајеви. Тада социјална установа улази у 14-дневну изолацију, повећава се будност и пажња, указао је Миловановић.

Око 8.000 људи борави у државним домовима за старе, а исто толико у приватним установама.

Према последњим подацима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у домовима ковид-19 потврђен је код 20 корисника и 20 запослених.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Радослав Миловановић, председник Удружења приватних домова за старе рекао је да се ништа није променило од првих дана ковида - ниједна одлука ни процедура није промењена, већ смо "сада мало искуснији, са више информација, боље се боримо".

Истиче да је у у питању цео систем социјалне заштите - то су и центри са социјални рад, установе за бригу омладине и деце ометене у развоју, а не само старачки домови - у свега у два приватна дома за старе има појаве ковида код запослених, који се добро изолују, евакуишу се на време и препознају симптоме или је реч о онима који су се после годишњег одмора вратили као заражени.

Миловановић је похвалио одлуку Крзног штаба и Владе да се омогући бесплатно тестирање.

Према његовим речима, заражени запослени не могу да се врате на посао док не донесу негативан тест.

"Обично се то дешава после годишњих одмора, када долазе и када су нон-стоп на послу, дан раде а два дана не раде, онда се то ретко дешава. Ако се особа заразила, а носила је заштитну опрему на послу, заразу на послу нису пренели, смисао свега је да штитимо себе и друге од себе - не знамо шта ко носи", рекао је он.

Како се врши тестирање 

Ако неко има симптоме од оних који бораве у старачким домовима, Миловановић каже да имају добру сарадњу са Заводом за јавно здравље, тестирају се сви  или појединачни случајеви.

Ако има две или три особе са температуром превентивно се тестирају сви и установи се тачно да ли има позитивних и они се евакуишу, објаснио је он.

"Установа улази у 14-дневну изолацију, карантин, нико напоље, нико унутра - повећава се будност и пажња, то смо увели у праксу у марту или априлу", каже Миловановић.

Систем да се ради 14 дана па у изолацију 14 дана, постоји у једном дому у Књажевцу где је и проглашена ванредна ситуација - где год се појави сумња може тако да се приступи раду, указао је Миловановић.

Контролисане посте 

У Геронтолошком центру у Крушевцу је 175 корисника, углавном особе које гравитирају ка Крушевцу и чине Расински округ.

Директорка установе Јелена Мијаиловић каже да поштују све мере у складу са инструкцијама Министарства за рад, свакодневно се врши мерење температуре запослених, корисника, дезинфикују се просторије као и двориште.

Посете су, како каже директорка, дозвољене и контролисане, морају да буду најављене дан раније, сродници морају да имају маску и рукавице, мери се температура у делу за посете у присуству стручних лица.

Миловановић такође истиче да посете нису званично забрањене, али када је температура споља испод 18 степени не могу да се спроводе. Могу у спољној средини на прописној удаљености са маскама, визирима.

"Свака установа има свој управни одбор који може самостално да забрани посету", закључио је Миловановић.