Читај ми!

Прва заједничка инспекцијска контрола у Београду – колико се поштују мере

Помоћник министра здравља за инспекцијске послове, др Горан Стаменковић, каже за РТС да је током претходне ноћи у првом заједничком инспекцијском надзору контролисано 40 објеката у Београду и поднето 15 захтева за покретање прекршајних поступака. Најчешћи прекршаји су у угоститељским објектима, а највише у ноћним клубовима, нагласио је Стаменковић и додао да су прошле недеље два објекта уз помоћ интервентне полицијске јединице испражњена због непоштовања мера.

Горан Стаменковић је, гостујући у Јутарњем дневнику, навео да је претходне ноћи у Београду обављен први заједнички координисани инспекцијски надзор у сарадњи са Комуналном милицијом и истакао да је било преко 40 надзора.

"За сада имамо 15 прекршаја, тј. захтева за покретање прекршајних поступака", рекао је Стаменковић и додао да се најновије информације ускоро очекују.

Као и претходног викенда, у Београду су најчешћи прекршаји у угоститељским објектима, а највише у ноћним клубовима, нагласио је Стаменковић.

"Апсолутно се не поштују мере дистанце, апсолутно се не придржавају броја корисника у том затвореном простору и ту су толико створени повољни услови за лошу епидемијску ситуацију због могућности ширење вируса. Многи млади људи нису свесни ситуације у којој се налазе, били смо у обавези да издамо решење о забрани коришћења објекта", рекао је Стаменковић.

Навео је да су прошле недеље два објекта уз помоћ интервентне полицијске јединице испражњена и морала су да прекину са радом.

"Надам се да ће сада мере бити ригорозније и још доследније се поштовати и очекујем од свих власника да прихвате своју одговорност и да својим начином рада спрече даље ширење коронавируса", рекао је Стаменковић.

Јуче је договорено да се све инспекцијске службе у Србији укључе у борбу протов коронавируса – и од синоћ су укључени ветеринарски инспектори, туристички инспектори и инспектори рада на територији Београда.

"У понедељак ћемо припремити стратегију укључивања свих осталих инспекцијских служби у односу на врсту субјеката, на област деловања и сви начелници управних округа добиће посебна задужења и биће у обавези да координирају", рекао је Стаменковић.

Припремљене су и одређене измене Закона о зашити становништва од заразних болести, а Стаменковић каже да је кључна измена да се уводи категорија индивидуалне одговорности грађана.

"То ће се посебно поштовати и примењивати у ситуацијама када имамо епидемију од ширег значаја, као што је сада ситуација с ковидом 19. То значи да ће сваки грађанин бити у обавези да поштује оно што му се буде наложило одређеним одлукама и наредбама које доноси Влада, али ће и правна лица и предузетници имати одговорност", истакао је Стаменковић.

Указао је да ће сви грађани морати да се сусретну са одговорноћу да на лицу места плате мандатну казну преко прекршајног налога коју ће изрицати или Комунална милиција или Комунална инспекција.

"Све ово је још један покушај државе, Владе, да сву ту одговорност појединца објасни и стави до знања да нико у овој ситуацији није недодирљив и да не треба да схвати да нема неку одговорност у свом свакодневном животу поготову када је овако врло озбиљна епидемијска ситуација у питању", рекао је Стаменковић.