Где и како се обавља тестирање за одлазак у Црну Гору

У Србији је могуће обавити серолошке и пи-си-ар тестове на лични захтев грађана. Цене су 1.200 динара за серолошки тест и 6.000 за пи-си-ар тест. У неким установама се тестирања заказују, а у неким не. Најављено је да Црна Гора од сутра отвара границе са Србијом, али највероватније уз обавезан пи-си-ар или серолошки ЕЛИСА тест.

У Србији грађани од 1. јуна имају могућност да ураде серолошки тест на лични захтев и открију да ли имају антитела на коронавирус. Цена теста је 1.200 динара.

Ова врста тесирања, позната и као "ЕЛИСА тестирање", може да се обави у домовима здравља, институтима и заводима за јавно здравље, у Заводу за заштиту здравља радника железнице и Заводу за заштиту здравља студената.

За овај тест могуће је узети крв из прста или из вене али је резултат поузданији из венске крви.

Када је реч о пи-си-ар тестирању. На сајту РФЗО је наведено да грађани могу да обаве то у домовима здравља, институтима и заводима за јавно здравље Србије.

Цена теста је 6.000 динара, а уплате је могуће извршити на исти текући рачун на који се уплаћује и тестирање на лични захтев за брзе серолошке тестове, објављено је на сајту РФЗО.

Текући рачун је 840-17750-34 док се у пољу позива на број уписује јединствени матични број грађанина који се тестира.

Тестирање је могуће и за стране држављане. Уплата се врши на исти текући рачун 840-17750-34, а уместо јединственог матичног броја, у поље позив на број уписује се број пасоша или број иностраног осигурања.

Све примедбе грађана у вези са тестирањем на лични захтев, могу бити упућене путем броја телефона 064/8522-427

На сајту Института за јавно здравље "Батут" је наведено да се серолошко и пи-си-ар тестирање заказује на телефон 060/71-71-892, од 10 до 12 часова за први доступни термин.

Наведено је да се пи-си-ар тестирање због путовања у иностранство на лични захтев може обавити у домовима здравља, Градском заводу за јавно здравље и на институту "Торлак".

Међутим, на сајту Градског завод за јавно здравље Београд пише да су сви термини за пи-си-ар тестирање до 20. августа попуњени, и да заказивање почие поново 18. августа. 

Претходних дана су објављиване вести да се тестирање на "Торлаку" не заказује, дали да се стварају дугачки редови. Радно време је од 8 до 15 часова.