Рачунар или ранац – шта ће бити потребније за почетак нове школске године

Како ће изгледати ова школска година питају се и наставници и родитељи. Много је опција у игри и чека се одлука кризног штаба, која би требало да буде саопштена у понедељак. Било да се врате у школу било да остану код куће, ђацима ће бити потребне свеске, прибор и књиге. Понуде у продавницама не мањка. Родитељи се питају хоће ли деци више требати од 1. септембра нови компјутер или ранац.

Без маске, у својим домовима са даљинским или тастатуром у рукама, или са торбом на леђима и маском на лицу, ђаци ће за мање од месец дана кренути по нове лекције. Кризни штаб изабраће један од предлога Министарства просвете. Ту одлуку нестрпљиво очекују ученици и њихови родитељи.

Николина Ландуп, ученица петог разреда Основне школе "Никола Тесла" каже да се све свело на компјутер, нема живе речи, али да се нада се да то неће трајати дуго.

Надају се и продавци школске опреме да ће купци бити активни и пре последње недеље августа када се највише троши на свеске, пернице и ранчеве.

"Поред традиционалне понуде у сезони продаје школске опреме ове године смо понуду обогатили у сегменту електронике, тако наше купце од следеће недеље очекују рачунари, ноут букови, тастауре, мишеви, штампачи", истиче Милица Поповић из компаније "Делез Србија".

Потражња за новим телевизорима, рачунарима и рачунарском опремом била је изузетно повећана током пролећа када је и почела настава на даљину. У великим српским продавницама технике наглашавају да ће од начина на који ће ђаци пратити наставу од јесени, добрим делом зависити и њихово пословање.

"Пошто сматрамо да је образовање системска ствар и да без школа и министарства не можемо ништа да постигнемо, ми таблете дајемо школама, директор школе ће располагати таблетима. Таблети се враћају у школе, могу да га користе сва деца. Покушавамо да успоставимо систем, да поделимо још рачунара и видимо могућност да се деца што више укључе у процес наставе ида њихова редовност у школама буде већа", напомиње Љуан Кока, председник центра за едукацију Рома.

Пре него што деца крену у решавање задатака, старији ће морати да реше једначину са много непознатих.

Прибора и технике за праћење наставе има довољно, цене нису веће у односу на прошло лето, али је одговор на питање како ће изгледати настава од септембра веома скуп. Здравље нема цену.