Џамије од сутра отворене за вернике

Мешихат Исламске заједнице у Србији донео је данас одлуку да се отворе џамије за вернике, а та одлука, у оквиру које ће верници морати да придржавају одређених мера заштите, ступа на снагу од сутра ујутру, односно од сабах намаза 5. августа.

Како се наводи у саопштењу Мешихата, та одлука је донета на основу информација са терена и изјава надлежних органа, које указују да се епидемиолошка ситуација у Србији поправља, односно да је смањен број оних који се лече у болницама, а стабилизовано је и стање по питању броја преминулих.

Према одлуци о отварању џамија, верницима који имају повишену температуру, кашаљ и друге здравствене проблеме, забрањује се долазак у џамију и препоручује да у циљу заштите свог и здравља других дневне намазе, као и до сада, обављају у својим кућама.

Позивају имаме и џематске одборе да на џамијском улазу обезбеде довољно средстава за дезинфекцију, која ће бити доступна свим џематлијама.

Прописује се, у циљу одржавања џамијске хигијене, узимање абдеста код куће, ношење сеџаде за сваког џематлију, те забрана кориштења џамијских абдестхана и тоалета.

Прописује се, у складу са препорукама надлежних органа, ношење заштитних маски, физичка дистанца међу клањачима, избјегавање руковања, као и употреба џамијских теспиха", наводи се у саопштењу.

Такође, прописано је, у складу са препорукама надлежних органа, ношење заштитних маски, физичка дистанца међу клањачима, избјегавање руковања, као и употреба џамијских теспиха.

Налаже се свим имамима, посебно џуманским хатибима, да временско трајање обављања намаза и хутбе максимално скрате, те да се избегавају предавања и дерсови пре и након намаза како би задржавање у џамији било што краће.

У том циљу, до даљњег, учење заједничке дове код џума намаза ће бити након џуманског фарза, наводи се у саопштењу Мешихата.

Забрањено је и довођење малолетне деце у џамије у циљу заштите њиховог здравља и ослобађања џамијског простора за клањаче обвезнике.

До даљнег остаје на снази одлука о избегавању одржавања масовних верских скупова: мевлуда, венчања, мектебске наставе у џамијама и слично.