ЕУ донира средства за ангажовање 200 здравствених радника

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици потписали су уговор о ангажовању 200 здравствених радника који ће помагати у борби против епидемије коронавируса, а чије ангажовање ће бити омогућено средствима ЕУ.

Споразум обухвата финансирање запошљавања до 200 додатних здравствених радника како би се повећали капацитети Србије за борбу против ковид 19.

Ти радници ће бити ангажовани на период од шест месеци, а средства које је ЕУ за то определила је око милион евра.

Споразум има за циљ повећање капацитета националног здравственог система како би што боље одговорило на дуготрајну кризу.

Кроз програм биће набављена и додатна приоритетна медицинска и немедицинска опрема, а пружаће се и техничку, као и саветодавна подршка ресорним државним институцијама за спровођење набавки везаних за ковид19.

Споразум је уз министра Јоксимовић и амбасадора Фабриција потписала и Микела Телатин, шеф Канцеларије УН за пројектне услуге (УНОПС).

Сведоци смо све већег броја оболелих и преминулих од последица вируса корона и то је разлог што се Европска унија одлучила за несвакадишњу меру да обезбеди новац за плате за 200 здравствених радника који ће помоћи у борби против ове болести, изјавио је данас шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици.

"Сви ће бити запослени у координацији са Институтом ''Батут'', а биће упућени на испомоћ у различитим установама јавног здравља и центрима примарне здравствене заштите и лабораторије широм Србије", казао је Фабрици.

У наредних шест месеци тих 200 професионалаца ће пружати значајну помоћ и радиће на првој линији фронта у оним општинама у Србији где је најнеопходније и у којима постоји ванредна ситуација попут Београда, Kрагујевца, Ужица, Ваљева, Шапца, Новог Пазара...

Здравствени радници под теретом, оснаживање важно за Србију

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да ће потписани уговор са ЕУ о ангажовању 200 додатних здравствених радника омогућити оснаживање људских капацитета нашег здравственог система наводећи да је то у овом тренутку Србији веома потребно и важно.

Јоксимовић је приликом онлајн обраћања казала да је тренутак нажалост такав да потписивање представља један од важнијих догађаја у континуираној подршци ЕУ Србији од почетка пандемије и истакла да су здравствени радници под огромним теретом.

Kако каже, раде под изузетно тешким околностима, не само због броја људи који су заражени, већ и зато што се саживљавају са проблемима других, а и свакодневно су изложени ризику.

Истакла је да је свесрдна помоћ ЕУ у набавци опреме, односно првенствено средстава за набавку опреме која је у земљу прошле недеље целокупно допремљена, пуно значила и да је додатно оснажила наш здравствени систем.

Уговор с ЕУ прилика и за младе здравствене раднике

Финансирање плата за 200 додатних медицинских радника од стране ЕУ у борби против Цовид 19 је велика прилика, подршка и помоћ пре свега младим људима да улазећи у здравствени систем, још брже стичући искуство, учествују и самостално у контроли вируса корона у нашој земљи, оценила је данас Верица Јовановић, директорка Института "Батут".

"Тиме ћемо заједнички помоћи контроли вируса корона у Србији", казала је Јовановић и захвалила ЕУ и УНОПС-у на данас потписаном уговору.