Није сваки кашаљ или кијавица коронавирус

У време епидемије коронавируса, сви се плаше, али има и других вируса који су карактеристични за ово доба године. Ротавирус такође може да има драматичну слику, посебно код мање деце. Тешко је диференцирати све вирусе, осим тестирањем, посебно што су симптоми често врло слични, рекла је за РТС дечји пулмолог и руководилац дечје клинике КБЦ "Драгиша Мишовић" Оливера Остојић.

Да би се посумњало на коронавирус, важно је утврдити епидемиолошку анамнезу јер ако је неко у породици већ заражен, онда треба да помислимо и на ковид 19. Ако у породици нема контакта, треба помислити и на друге вирусе, објаснила је докторка Остојић.

"Код деце ковид углавном почиње спорије него код одраслих, док су код других вируса нагле температуре чешће, али ти вируси брже и пролазе", рекла је Остојићева.

Ако дете добије температуру, али није малаксало и доброг је општег здравственог стања, обично се родитељи саветују да сачекају неколико дана.

Од почетка епидемије, родитељи из страха чешће доводе децу у здравствене установе.

Пошто је у систему ковид болница, у дечју клинику КБЦ "Драгиша Мишовић" долазе деца из целе Србије.

"Од јутрос је примљено 26 деце. Сада су то чешће старија деца од 14 и више година, која се више крећу и друже. Иако сада долазе и са упалама оба плућна крила, дакле с тежом клиничком сликом, деца генерално брже реагују на терапију и брже се опорављају. У просеку у болницама остају од 7 до 10 дана", објаснила је докторка Остојић.

Оно што родитељи свакако не смеју да игноришу је температура код деце која траје дуже од три дана, сув кашаљ, гребање у грлу јер то су често симптоми коронавируса. 

Алерголог Драгана Тадић каже да је сада и време поленских алергија.

"Од пролећа, када почне цветање, па сада када је у порасту полен корова попут амброзије или полен коприве, алергије су присутне. Основни симтоми поленске алергије јесу симптоми свраба очију и носа који нису карактеристични за коронавирус. Малаксалост, болови у зглобовима, кратак дах не јавља се код поленских инфекција, то је више карактеристика вируса па и ковида", објаснила је Тадићева.