Деца имају блажу клиничку слику, шта је ипак другачије него пре

У овом таласу корона не штеди ни децу. Педијатар Саша Милићевић рекао је за РТС да се у почетку говорило да су деца поштеђена и да имају много блажу клиничку слику - то остаје, али је ипак другачије. Све више деце има са пнеумонијом, са бронхитисом, високом температуром и са много слабијим општим стањем него што је било раније, каже Милићевић.

Много тога је сада другачије него што је било у првом налету короне. Сада оболeвају и деца.

Доктор Саша Милићевић рекао је, гостујући у Београдској хроници, да се у почетку говорило да су деца поштеђена и да имају много блажу клиничку слику - то остаје, али је ипак другачије.

"Та клиничка слика је све више почела да личи на слику код одраских, све више деце има са пнеумонијом, са бронхитисом, са високом температуром и са много слабијим општим стањем него што је било раније", каже Милићевић.

Када урадимо анализу крвне слике, видимо да постоји велика сличност са клиничком сликом одраслих, што није добро, почела је да се спушта та граница, упозорава доктор.

Према његовим речима, вирус је енигматичан, рецептори код деце су мало отрпрнији и резистентнији на сам вирус, бе-се-же вакцина има своју улогу.

Др Милићевић каже да су деца више отпорнија. Говорећи о томе какав је ток болести код деце, Милићевић каже да чим дође дете до кисеоника, то обично почиње са температуром, чак и испод 38.

Указује да врло често дете слабије једе, очи су му црвене, почиње да кашље, а добија и дијареју.

Моменат када треба да одведе дете код лекара, за др Милићевића је оног тренутка ако проблeм траје друже од три дана. Упозорава да постоје и други вируси, јер, ако дете добије температуру, то не значи да је корона.

Крвна слика ће пуно ствари да одагна, каже доктор и додаје да не треба чекати предуго, али додаје да деца имају блаже облике и бољу отпорност.

Разлика између алергије и короне 

Говорећи о симптомима алергије и короне, истиче да су слични, ако неко нема осећај мириса, не мора да значи да има ковид јер ко има алергијску кијавицу врло често има поремећај чула мириса.

Истиче да ко има корону обично има температуру, а ко има алергију нема температуру.

"Ако особа има температуру, ако кашље, има плитко дисање, бол у грудима, има осећај губитка мириса то би могло да укаже да је у питању ковид - треба да се уради тест који ће указати на то", подвлачи Милићевић.

"Превасходно је то температура која разликује ковид и алергију", понавља доктор Милићевић.

Деца и заштитне маске 

Осврћући се на то како објаснити деци да носе маске, доктор каже да само старија деца могу да носе маске - која имају више од две године.

Појашњава да деца дирају лице, више дирају нос и постоји већа шанса да рукама пренесу клицу.

"Деца размењују маске у вртићу, постоје и дечије. Ако приметимо да детету смета, треба да човек буде свестан да може бити и контраефекат ако дирају", рекао је Милићевић.

Рекао је да њега као лекара највише збуњује колики ће бити имунитет.

"Прича се о томе да ли је вирус изгубио на снази, чини ми се да није", истакао је Милићевић.

Према његовим речима, овај талас је јачи и вирус има свој ритам и ширње који можемо донекле да спречимо, подсећајући да нити имамо вакцину нити лек.

"Остала нам је маска и дистанца, то делује неуверљиво, нема грљења чак ни са децом. Има времена за касније, мења се ситуација", закључио је др Милићевић.