Како се попуњава образац без кога се не може у Грчку – корак по корак

Како се попуњава нови кју-ар образац без кога не може да се пређе грчка граница? Где се добија? Који подаци се уписују и колико дана важи? Ево одговора на сва питања.

Туристички агент Андреј Тодоровић каже за РТС да су током викенда све туристичке агенције и организатори путовања добили формулар, заправо линк, који морају да проследе свим путницима који планирају боравак у Грчкој од 1. јула.

Истиче да је формулар обавезан и да сви, ма којим путем кренули – копненим, ваздушним или воденим – неће бити у могућности да уђу у Грчку без попуњавања формулара и добијања кју-ар кодова и мејлова.

Објаснио је да је цела апликација на енглеском језику, а да путници на почетку одређују којим превозним средством желе да путују у Грчку и на тај начин покрећу формулар.

Указао је да апликација није тешка за коришћење и састоји се из три дела. Први део је везан за самог путника који планира да уђе у Грчку (име, презиме, број путничког документа).

Други део се односи на одредиште на које путујете.

"Оно што евентуално може да збуни је да у једном пољу се тражи ком административном центру припада одређена дестинација", каже Тодоровић и додаје да су сви туристички агенти спремни да помогну за те информације.

Трећи део апликације се односи на контакт особу најближу путнику, где путник може да наведе пријатеља или члана породице.

"Све у циљу да ако дође до евентуалних проблема са тим путником, ако се испостави да је позитиван на коронавирус, да пограничне власти и сектор за цивилну заштиту Грчке с том особом могу да контактирају", објашњава Тодоровић.

Кју-ар код стиже на мејл, не мора да се штампа 

По завршетку попуњавања формулара, путници добијају мејл у којем је информација да су успешно попунили формулар.

"Кроз један дан од добијања тог мејла, односно неких 24 сата пре почетка путовања, сви путници треба да добију тзв. кју-ар код, који подразумева да они имају одобрен папир и с тим папиром могу да уђу у Грчку", истакао је Тодоровић.

Напоменуо је да не морају сви путници да штампају кју-ар код, већ да он може бити читљив на граничном прелазу и са мобилног телефона.

"Али је важно да све мејлове које буду добијали пре него што дођу до граничног прелаза све то имају са собом, јер ће то бити практично изједначено са важношћу путног документа тј. пасоша", нагласио је Тодоровић.

Од 1. јула на грчким граничним прелазима важи правило насумичног тестирања на коронавирус.

"То је брзи тест, оно како по процедури стоји је да путник који буде тестиран мора да буде 24 сата у изолацији, можда ће то трајати и мање. Уколико се испостави да је путник негативан, он ће наставити нормално свој одмор, а уколико се испостави да је позитиван, путник ће бити упућен у ковид хотел или ковид болницу најближу дестинацији на којој се налази", закључио је Тодоровић.