Правила на граници, другачији шведски сто, распоред лежаљки – шта вас чека ако пођете на море у Грчку

Летња сезона у Грчкој, уз бројне мере опреза, ове године почиње средином јуна најпре у континенталном делу земље, када ће и први туристи из Србије кренути пут грчке обале. Шта их после тог пута и пандемије коронавируса чека на одабраним дестинацијама?

Необичан призор за први летњи месец у Грчкој. Од страних туриста ни трага, док домаћи до појединих летовалишта могу, али само на излет. Српским туристима, корона ће блокирати пут ка мору до половине јуна.

"Плаже су све отворене. Што се тиче понашања на плажи, нема неких прописа у вези тога, само што се, наравно, лежаљке стављају мало даље једне од других. Столови по ресторанима су мало удаљени, по кафићима такође, биће то једно, признајем, мало чудније лето", каже Петрос Антониоу, некадашњи студент Универзитета у Београду.

На то мало чудније летовање, туристи из Србије најпре ће моћи колима и аутобусима, а од 1. јула и авионима, уз поштовање корона правила.

"Летови који лете из Србије су капацитета 144 седишта који треба да буду потпуно попуњени, а на путницима је да током лета код себе имају заштитне маске. Они за сада нису у обавези да исте стављају током лета, али су у обавези да исте носе током пасошке контроле или током чек ин-а на аеродрому", наводи Андреј Тодоровић из туристичке агенције "Кон Тики".

На грчким аеродромима неће бити тестирања, али ће се мерити температура насумично одабраним путницима. Уколико се неко током одмора разболи, предвиђена је посебна процедура.

"У смештају ће увек бити лекар који ће први да обави преглед, а у општини ће такође да буде и ковид екипа спремна да одмах реагује. Обезбеђена су и посебна места за карантин и тамо ће заражени бити сигурно пребачени", додаје Антониоу.

Тодоровић објашњава да уколико се деси да неки од туриста буде током свог боравка заражен, у том смислу све комплетне трошкове лечења ће преузети грчка влада.

"Сада се полемише ко ће преузети трошак госта који је заражен у Грчкој а који треба да буде транспортован у Србију", истиче Тодоровић.

Од транспорта и ковида већину путника протеклих дана изгледа више брине шта ће бити са исхраном у хотелима. Из туристичких агенција поручују да ни ту нема разлога за бригу. Шведских столова ће бити али у нешто измењеном облику – уместо самопослуживања, храну на тањир гостима ће сипати особље хотела.