Косовска полиција појаснила процедуре уласка на КиМ

Косовска полиција појаснила је процедуру приликом уласка на Косово, након што су услед ублажавања мера због пандемије изазване коронавирусом, отворени неки административни прелази.

Како се наводи на Фејсбук налогу косовске полиције, процедура приликом уласка на Косово подразумева да све особе које уђу са урађеним тестом на ковид 19, не старијим од четири дана, нису дужне да остану у самоизолацији.

У случају да особе немају урађен тест на ковид 19, потписују изјаву о самоизолацији у трајању од седам дана.

Када медицински тим процени да особе имају симптоме инфекције ковид 19, прописује упутства како се поступа у тој ситуацији.

Страни држављани који немају урађен тест на ковид 19, како се наводи, морају имати правне доказе о свом пребивалишту, како би се обезбедило поштовање мере самоизолације.

Особе које не предоче доказе пребивалишта у којима ће сами боравити у изолацији, не могу ући на Косово.

Изузетак од овог правила, како је саопштено, су студенти који долазе да полажу испите, под условом да се истог дана врате у своје земље.

Улазак студентима је могућ доказивањем идентитета важећим документом који је издала одговарајућа косовска образовна установа.

Особе које намеравају да прођу транзитно изузети су од ових правила, саопштено је из косовске полиције, пренело је Косово онлајн.

Од 1. јуна приштинске власти отвориле су прелазе Мердаре, Врбница, Кула, Ђенерал Јанковић, Бела Земља и Јариње.