Алвировић: Путовање као раније, само мало другачије

Од јуче, за улазак у Србију, ни нашим ни страним држављанима није потребан негативан пи-си-ар тест, и није обавезна самоизолација од 14 дана. Полетели су и први авиони из Београда и Ниша, а има и аутомобила који ових дана прелазе границе. Засад све изгледа исто као пре короне, само мало другачије, објашњава уредник емисије САТ Младен Алвировић.

За још већу нормализацију путовања помињу се 1. и 15. јун, али и даље много тога није дифинисано, и постоје бројне недоумице.

На аеродромима процедура је иста као раније, иако се примењују препоруке, истиче Младен Алвировић, уредник емисије САТ.

"На аеродромима имамо већи број људи него што мера може да пропише, али важе строга и јасна правила. Када се пропишу мере, није немогуће применити их као у неким другим масовним објектима. На београдском аеродрому, на чекирању се налазе линије за физичку дистанцу, на доста места су дезинфекциона средства, исто је на пасошкој контроли и укрцавању", навео је Алвировић.

Будући да нема додатних процедура, остаје препорука да се на аеродром дође два сата раније. Може деловати да су веће гужве због физичке дистанце, али то не би требало да представља проблем, јер и даље нема комплетних распореда летења, наводи Алвировић.

Више непознаница у путовању аутомобилом

Младен Алвировић каже да је више непознаница у друмском саобраћају због тачних датума отварања граница и правила које ће земље уводити.

"Од првог јуна биће слободни да изађемо у најближе земље, али не знамо како, требало би као на аеродрому да буде - да нема нових процедура, али свака земља доноси своја правила, нема јединственог правила. У наредних петнаестак дана све ће лећи на своје до првог туристичког таласа", сматра Алвировић.

Када је реч о Србији, можемо слободно да уђемо и изађемо из ње, али треба добро да се распитамо за наредну дестинацију, јер правила Шенгена тренутно не важе.

"Најаве су такве да ће све прећи на личну одговорност, па неће бити тако строгих мера", рекао је Алвировић.

Шта знамо о летовању 

У Грчкој, најпопуларнијој дестинацији за путнике из Србије, до 15. јуна не раде хотели ни приватни смештај.

Оно што брине путнике који су планирали тамо да летују касније, јесте најава да осигурање не покрива ковид 19, односно да туристи који се тамо разболе, морају тамо да буду у карантину, и да то нико не покрива, до самих путника, објашњава Алвировић.

Ипак, ЈУТА преговара са Грцима како би то питање било решено, јер представља проблем за читаве породице, немогућност да се врате на време, односно већ плаћеним превозом, многе ће одвратити од путовања.

С друге стране, мере које се доносе у сфери туризма могле би да омогуће удобније путовање: Мање купача на плажама због физичке дистанце, неће бити шведског стола, хотели неће радити пуним капацитетом.

Младен Алвировић ће у емисији САТ ићи у патролу до Грчке, када добију све потребне дозволе за снимања, а обићи ће и дестинације у земљи. Ипак је најједноставније летовати у Србији.