Први српски респиратор направљен у рекордном року – погледајте како изгледа

Од данас Србија може да се похвали респиратором домаће производње. Екипа РТС имала је ексклузивну прилику да види како изгледа и функционише први српски респиратор.

Пет модела респиратора направљено је у рекордно кратком року, за око месец дана. Тим стручњака радио је без дана паузе, између 10 и 15 сати дневно. Идеја је потекла од инжењера електротехнике из Института "Михајло Пупин" Огњена Ристића.

Ристић је за РТС објаснио како се користи уређај за механичку вентилацију плућа.

"Ако погледамо сам уређај, направили смо га махом да подржава све режиме које подржава савремени уређај. Почели смо од прототипа са клипом, где смо негде у првој трећини пројекта установили да он не може да задовољи одговарајуће перформансе. За потребе прикључивања на болничку инсталацију смо развили прототип са пропорционалним вентилима", рекао је Ристић.

Истакао је да је основни режим на којем ради уређај контрола волумена, и да се на тај режим најчешће ставља пацијент када је седатиран. Уређај подржава и контролу притиска. Постоји и асистирани режим.

"У свим овим ситуацијама, уколико пацијент није направио довољан број удаха, машина додаје одговарајуће удахе који су му потребни. Такође, направљени су и додатни неинвазивни режими вентилације", истакао је Огњен Ристић.

Респиратори у рангу с најбољим светским

Водећи инжењер пројекта Владимир Нешић је рекао да је на респиратору радила група од десетак инжењера Института "Михајло Пупин" као и људи из "Смарт рисрча". Захвалио је и фирмама које су помогле.

Каже да следи стандардна процедура сертификације и да би после те процедуре српски респиратори могли да се нађу у болницама. Наводи да та процедура траје око годину дана, а да је убрзана процедура могућа у ванредном стању.

Нешић је истакао да су уређаји веома озбиљно прављени и да су врло квалитетни, тако да могу да стану у ранг са водећим светским респираторима.

Када је реч о деловима који се не производе у Србији, ступили су у контакт са наменском производњом, конкретно "Првом петолетком" и делом "Трајала".

"Покушавамо да обезбедимо да се што више специфичних делова производи у Србији", рекао је Нешић.