Стефановић: Оштре казне, сва полиција на улицама широм Србије

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић позвао је директора полиције Владимира Ребића да на све улице у Београду и широм Србије изведе полицију, жандармерију, посебне и специјалне јединице, али и припаднике редовне и саобраћајне полиције, како би контролисали људе на улицама.

Небојша Стефановић је рекао да они који имају могућност да се крећу ван полицијског часа већ сада могу да виде да има полицијских пунктова у граду, наводећи да ће тако бити и наредних дана.

"Ми хоћемо да покажемо људима који су дисциплиновани да нису глупи већ паметни, јер не угрожавају ни свој, ни туђи живот и помажу лекарима да не раде по 22 сата", рекао је Стефановић за ТВ Прва.

Он је додао да је било 12 до 13 одсто људи који су се нашли на улицама за време полицијског часа без дозволе и додао да је то сада пало на четири до осам одсто, међутим, како је истакао, то је и даље висок проценат.

"Ми смо толерисали када се неко нађе на улици 15-20 минута од почетка полицијског часа, полиција је била коректна, покушавали смо без репресивних мера, али изгледа један део грађана не разуме нашу поруку и сада ћемо оштро кажњавати", поручио је Стефановић.

Како је рекао, наредних дана, због свих резултата о броју заражених и преминулих, свако ко се буде нашао ван свог дома, биће оштро санкционисан.

Према речима министра, полиција се трудила да према пензионерима буде благонаклона и они јесу изузетно дисциплиновани, разумеју, каже, какву би муку могли да направе својој држави, али је још једном апеловао на њих да не излазе напоље и не ризикују своје здравље.

Људи из криминалистичке полиције раде као и до сада 

Стефановић је додао да је полиција нашла ново решење у договору са стручњацима како да се у овој компликованој ситуацији решава проблем породичног насиља, али није хтео да прецизира који, јер је пословна тајна.

Примећује да је забележен пад од 20-30 одсто и поручује жртвама насиља да пријаве насилнике, јер, како каже, полиција брине о њима без обзира на то што је ванредно стање.

Министар је напоменуо да полиција ради и друге послове, па је тако данас заплењено килограм синтетичких дрога.

"Људи из криминалистичке полиције раде као и до сада. Имамо пад броја кривичних дела на територији целе Републике", рекао је Стефановић и поручио да ће свако кривично дело које се почини бити истражено до краја.

Иако има мање возила на улицама, било је, каже, саобраћајних незгода са смртним исходима, јер, како је оценио, многи дивљају, пошто су путеви чисти.

"То што је ванредно стање и има мање возила, не значи да треба да возите лудачки", поручио је министар грађанима.