Порука из болнице у Бергаму: Пријатељи Срби, останите код куће

У Италији, најтеже погођеној европској земљи, преминуло је више од 14.000 људи, а готово 120.000 заражено. Због пандемије Италијани ће вероватно и Први мај провести изоловани у својим кућама, упозорили су надлежни. Лука Вискарди, новинар Радија који се чује у целој Италији и који је у болници у Бергаму, има поруку за грађане Србије.

Не постоји магични штапић којим се решава ситуација, вирус је дошао на север Италије а у Риму су почели да затварају све још и пре него што је вирус стигао на то подручје.

Вирџинија Рађи, градоначелница Рима каже да је заиста поносна на Римљане и да и они треба да буду поносни.

Схватили су да остати код куће може да спасе многе животе и помоћи другим људима. На питање зашто се у болнице примају само људи који су већ у поодмаклом тешком стању градоначелница Рима нам је одговорила:

"Свет се потпуно променио, немамо више социјалних контаката, деца су код куће, људи цртају дугу и пишу - да ће све бити у реду. Ја искрено верујем да ће све бити добро, ако останемо усредсређени и упорни у овим мерама. Све ће бити у реду."

У Италији ће све бити затворено до 13. априла, али ће Влада разматрати другу фазу епидемије, тј. када ће заиста постепено све да се отвара.

Лука Вискарди, новинар Радија који се чује у целој Италији и који је у болници у Бергаму, има поруку за грађане Србије.

"Ја сам у болници већ скоро месец дана. Имам 50 година, бавим се спортом, значи да сам у доброј физичкој форми и, без обзира на све, за мене је искуство са коронавирусом било ужасно тешко. Прве две недеље су биле страшно тешке за подношење, јер лекови које користе имају разарајући ефекат на ваше тело", рекао је Лука Вискарди.

Према његовим речима, ово није нешто мало више од грипа, већ ужасна болест - болест која погађа не само тело него и психу, слабећи у одређеним моментима вољу за борбом.

"Пријатељи Срби, останите код куће, штитите се, учините све да избегнете ово искуство јер се тешко подноси и јако компликовано да се са тим изборите. Само поштујући правила и само уз спознају да је ово једна ужасна болест успећемо да је победимо сви заједно. Многи од нас се боре. Желим вам сву срећу", поручио је Вискарди.