Како ће се уписивати прваци за време ванредног стања

Упис у основне школе за време ванредног стања омогућен је преко портала еУправа (euprava.gov.rs), па се, практично, једним кликом и једним доласком у школу завршава и упис и тестирање детета.

Упис ђака првака неће почети традиционално првог априла већ је, због ванредног стања, ситуација нешто другачија.

"Од првог априла родитељи имају могућност да искажу заинтересованост за упис у основну школу, преко портала еУправа. На овај начин, родитељ остварује комуникацију са школом у коју жели да упише дете, а школа ће имати податке колико има заинтересованих за упис зарад лакше организације", објаснио је Милан Пашић, помоћник министра за предшколско и школско образовање.

Родитељи који не искористе ову могућност, телефонски ће се обратити школи, а школа ће их увести у систем.

"Након тога, када се створе услови за упис, на порталу еУправа ће бити могућност ‘е-заказивања’. Школа ће отворити термине за заказивање, родитељи бирају када ће отићи у школу и имају могућност уписа, а након тога саме процене тестирања."

Када се стекну услови за упис, школе ће електронским путем обавестити родитеље да иду у другу фазу, односно да могу да закажу термин за упис и за тестирање.

"Прошле године је 60.000 родитеља искористило ову могућност и није доносило документацију. Ове године је услуга побољшана. Школе ће сву документацију неопходну за упис повлачити из система, тако да ће родитељи ове године једним кликом и једним доласком у школу завршити и упис и тестирање детета", рекао је Пашић.

Он поручује да родитељи не треба да брину - упис званично траје до 31. августа и има места за све ђаке прваке.

Упис у вртиће је, такође, померен. Почео је 30. марта, а трајаће до средине маја. Почетком јуна биће објављене прелиминарне листе, а почетком јула би требало да буду готове и коначне ранг-листе.