Прва веб-конференција "Ту смо" - пацијенти питају лекаре

Данас се одржава прва веб-конференција "Ту смо" намењена пацијентима који болују од малигних болести. Новинарка РТС-а Ана Стаменковић рекла је да ће конференција - на којој ће епдимиолози, ендокринолози, стручњаци за плућне болести, психолози, представници Удружења пацијаната одговарати на питања пацијената о свему што их занима - трајати седам сати.

Од коронавируса у Србији преминуло је седам људи. Према последњим информацијама, потврђено је 457 случајева. Улазимо у четврту недељу.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а новинарка Ана Стаменковић је рекла да се први пут организује веб-конференција на којој ће уз новинаре, лекари и удружења пацијената моћи да помогну онима који имају проблеме.

Стаменковићева упозорава да сваке године имамо десетине хиљада новооболелих од кардиоваскуларних, малигних болести и дијабетеса.

То су пацијенти који су у овим данима, када коронавирус влада Србијом и светом, најугроженији. Нису у питању само старији суграђани већ и радноактивно становништво.

Како каже, због неодговорног начина живота, лоших животних навика, немарности према превенцији болести погађају и млађе људе.

"Први пут на једном месту, повезани новим начином комуникације, епидемиолози, ендокринолози, стручњаци за плућне болести, психолози, представници Удружења пацијаната, одговараће на питања пацијената", рекла је Стаменковићева.

Веб-конференција почиње у девест сати и трајаће седам часова.

Грађани које ово занима моћи ће конференцију да прате преко Јутјуб канала Форума пацијената, на њиховој интернет страници, на Фејсбук страници и преко Блиц ТВ-а.

"Надам се да ће добити одоговре на питања како да се понашају ако не могу да дођу до лекара", рекла је она.

Према њеним речима, неке болести можемо да спречимо променама животних навика и бољом превенцијом.

"Разговараћу са доктором Предрагом Коном и психологом", рекла је Стаменковићева.

Сви који имају питања доћи ће до одговора од лекара иако нису "један на један" са њима у ординацији, већ на онлјан начин.

Конференцији ће се придружити и млади који су победили леукемију.