Читај ми!

Кина укида строги ковид карантин

Асимптоматски случајеви ковидa 19 и они са благим симптомима могу се лечити у карантину код куће, саопштиле су кинеске здравствене власти.

Национална здравствена комисија у Кини саопштила је да су већина случајева заразе коронавирусом асимптоматске инфекције или благи случајеви ковида 19, без потребе за посебним третманом, преноси Ројтерс.

"Асимптоматски и лакши случајеви могу се изоловати код куће, уз појачану контролу здравља, а у случају да се стање погоршава, могу се благовремено пребацити у болницу", наводи се у саопштењу.

Промена правила карантина, како се додаје, представља прилагођавање мера превенције и контроле према карактеристикама мутација вируса.

Скоро три године, Кина је третирала ковид 19 као опасну болест у рангу са бубонском кугом и колером, али прошле недеље званичници су констатовали мању способност вируса да изазове болест, док су неки кинески стручњаци оценили да ковид 19 није опаснији од сезонског грипа.

Раније ове године, цели градови су били у карантину, понекад недељама, након што је регистрован само један позитиван случај.

Прошлог месеца уведена су нова, мање строга правила карантина, којима је прописан карантин само за зграде у којима је случај пронађен.

Власти су наставиле да попуштају рестриктивне мере након низа протеста прошлог месеца, наводи Ројтерс.