Читај ми!

Чека се одобрење за две вакцине које ће штитити од варијанте омикрона

Комитет Европске агенције за лекове препоручио је да се одобре две вакцине које би требало да обезбеде заштиту од подваријанте омикрона БА.1. Намењене су старијима од 12 година који су већ вакцинисани. Реч је о новим верзијама Фајзерове и Модернине вакцине.

Вакцине су прилагођене за једну од варијанти коронавируса које тренутно циркулишу у популацији и очекује се да ће пружити оптималну заштиту, саопштава Европска агенција за лекове (ЕМА).

Истраживање је показало да примена ове две вакцине (Comirnaty Original/Omicron BA.1 и Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1) може да изазове снажан имуни одговор против подваријанте омикрона БА.1 и оригиналног соја коронавируса, код људи који су већ вакцинисани.

Нуспојаве ових вакцина су исте као и код претходних - благе и кратког даха.

Мишљење комитета ЕМА сада ће бити прослеђено Европској комисији која треба да донесе коначну одлуку.

Циљ Европске уније је да обезбеди што више вакцина против различитих варијанти коронавируса, како би државе чланице имале избора док формулишу своје стратегије јер се не зна како ће се пандемије надаље кретати.

ЕМА тренутно разматра и варијанте вакцини које би требало да циљају на подваријанте омикрона БА.4 и БА.5.

Европска агенција подсећа и да су оригиналне вакцине и даље ефикасне у спречавању развоја тежих облика болести и да ће наставити да се користе, пре свега за примарну вакцинацију.