Читај ми!

Повратак у клупе – италијански ђаци кажу "адио" онлајн настави

У Италији школа почиње 12. септембра и на радост ђака све ће бити "као некада", односно пре ковида. Италијанске школе се враћају на систем рада који је био на снази пре него што је земља била погођена коронавирусом од када је била уведена "школа на даљину" (didattica a distanza). Ђаци се радују поновном повратку у клупе, без маски и без самоће испред компјутера у четири зида своје собе.

Дневни лист Kоријере дела сера објавио је, као и остали италијански медији, да ће након две године ђаци моћи да се врате у систем школства пре епидемије, а да ће они који буду били позитивни на овај вирус имати лекарско оправдање као да се ради о било којој другој врсти грипа.

Лист је такође објавио да ће се у школе вратити клупе у којима ће опет моћи да седе по два ученика те ће бити укинута дистанца, одвојени улазак у школу, час физичког само на отвореном и да ће се вратити сви спортови који укључују контакт.

Силвио Брузаферо из Италијанског института за здравље изјавио је да ће једино остати референт за ковид чије је задужење да се у школама бави позитивнима на вирус као и такозваним ковид учионицама.

Дакле, италијански ђаци кажу адио лекцијама испред компјутера, карантину, клупама у којима су могли да седе појединачно као и свим другим мерама које су у протекле две године значајно утицале и на психичко здравље младих Италијана.

Kо је позитиван на ковид и има температуру преко 37,5 имаће оправдан изостанак док ће сви остали са прехладом моћи редовно да похађају наставу. Чак и професори и сви запослени у школству који су одбили да се вакцинишу моћи ће да се врате на посао.

Институт за здравље је издао саопштење у коме се каже да је потребно често проверавати учионице а уколико би дошло до новог тежег таласа школа ће бити спремна да поново уведе маске, дистанцу од метра и слично.

Деца која су осетљива, имају неке теже дијагнозе и означени су као особе са високим ризиком треба и даље да носе маске ради своје личне заштите али могу као и пре ковида да похађају наставу. Италијански ђаци ће се овог 12. септембра као никада пре радовати школском звону.