Читај ми!

Европска агенција за лекове упозорава на нове сојеве омикрона

Европска агенција за лекове (ЕМА) упозорила је да варијанте БА.4 и БА.5 омикрон соја вируса Сарс-Ков-2 постатају доминанте у Европи што ће "вероватно резултирати повећањем случајева инфекције ковид 19 у наредним недељама".

У Европској Агенцији за лекове наводе да на основу ограничених података нема доказа да су БА.4 и БА.5 повезани са повећаном озбиљношћу инфекције у поређењу са циркулишућим варијантама БА.1 и БА.2., али упозоравају да са повећање броја инфицираних, као и у претходним таласима, може доћи до повећања хоспитализација, пријема на интензивну негу и броја смртних исхода.

Додаје се да су нове под варијанте омикрона отпорније на имунитет добијен вакцинама "Астар-Зенеке" и "Фајзера" јер су "антигенски више удаљени од основног вируса".

Земље се позивају да надзиру кретање и ширење вируса ковид 19, нарочито код сатријих од 65 година, а из ЕМА понављају да су вакцинација и примање бустер дозе и даље приоритети у заштити, уз очекивање да ће додатне дозе бити потребне најризичнијим групама у очекивању нових таласа инфекције.