Читај ми!

Власти Шангајa подижу жичане ограде око стамбених блокова

У склопу мера против поновног ширења коронавируса, власти Шангаја поставиле су жичану баријеру испред неких стамбених блокова. Циљ је да се спречи излазак станара из зграде, што је изазвало нови талас незадовољства у граду у којем живи 25 милиона људи.

Током јучерашњег дана на друштвеним мрежама појавили су се снимци радника обучених у бела заштитна одела како зеленом жичаном оградом високом око два метра затварају прилазе стамбеним блоковима, па чак и целе улице, преноси Ројтерс.

То је, како наводи агенција, изазивало негодовање грађана.

"Ово је потпуно непоштовање људских права. Користе се жичане баријере да би се људи оградили као да су домаће животиње", прокоментарисао је један корисник друштвене мреже Веибо.

На једном снимку се види како незадовољни становници зграде са својих тераса вичу на раднике који постављају баријере. На другом снимку виде се људи који покушавају да сруше ограду.

Агенција наводи да се чини да је већина жичаних баријера подигнута око стамбених комплекса означених као "запечаћена подручја". Реч је о зградама у којима је најмање једна особа била позитивна на ковид 19 и чијим становницима је забрањено да напуштају своје улазе.

Ројтерс није могао да потврди аутентичност фотографија и видео снимака, а власти Шангаја нису одговориле на захтев за коментар.