Читај ми!

Кина затвара Шангај, због пораста броја случајева ковида 19 у локдауну 26 милиона људи

Кинески финансијски центар Шангај покренуо је двостепени локдаун, током ког ће бити ограничен приступ ауто-путевима и мостовима, како би се град изборио са растућим бројем случајева ковида 19.

Превремено затварање, најављено од стране градске владе Шангаја, поделиће град на два дела дуж реке Хуангпуа, како би се омогућило постепено тестирање становника. Источна страна града биће у карантину од данас до 1. априла, а западна од 1. до 5. априла.

Ву Фан, чланица шангајског експертског тима за борбу против ковида, рекао је да је недавно масовно тестирање открило инфекције "великих размера" у граду, што је проузроковало јачи одговор на пораст броја случајева, од првобитно најављеног приступа.

"Сузбијање епидемије великих размера у нашем граду је веома важно јер када се заражени људи ставе под контролу, блокирали смо пренос", рекла је Ву Фан и додала да ће тестирање спроводити док се не отклоне сви ризици.

У Шангају је у недељу пријављено рекордних 3.450 асимптоматских случајева ковида 19, што чини скоро 70 одсто случајева у целој земљи, заједно са 50 симптоматичних случајева, навеле су градске власти.