Читај ми!

"Такав је живот": На Новом Зеланду девет случајева омикрона, премијерка отказала венчање

Након што је на Новом Зеланду потврђено присуство омикрон соја код девет особа, држава уводи нове рестрикције. Премијерка је отказала своје венчање. Такав је живот, поручила је Џасинда Ардерн.

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн рекла је новинарима да је отказала своје венчање у тренутку када се земља суочава са новим рестрикцијама због ширења омикрон соја.

"Моје венчање се неће одржати", рекла је Ардернова и извинила се свима који су се нашли у сличној ситуацији.

На питање новинара како се осећа због тога што је отказано њено венчање са дугогодишњим партнером Кларком Гејфордом, Ардернова је одговорила: "Такав је живот".

"Ја нисам другачија од, усуђујем се да кажем, хиљада других Новозеланђана који су осетили и много теже последице пандемије, од којих је најстрашније када не можете да будете са својим вољеним који је тешко болестан. То далеко надмашује тугу коју ја осећам", рекла је премијерка.

Уводе се нова правила о ношењу маски и ограничавају окупљања, након што је, након једног венчања, потврђено девет случајева омикрона.

Наиме, једна породица се авионом вратила у град Нелсон на Јужном острву, након присуства на венчању на Северном острву. Стјуардеса и породица су били позитивни на тесту.

Нови Зеланд је након овог случаја ограничио број људи који може да се нађе у бару, ресторану или на догађајима попут венчања на 100 људи. У случају да немају ковид пропуснице које се издају на основу вакцинације, тај број се ограничава на 25.

Од марта 2020. границе Новог Зеланда су затворене за странце. Влада је отказала планове за постепено отварање до ког је требало да дође средином овог месеца. Засад се планира да до тога дође крајем фебруара, јер се страхује да би омикрон сој могао да се прелије из суседне Аустралије.

Чак 94 одсто популације старије од 12 година је примило две дозе вакцине, а 56 одсто је примило и бустер дозу.