Читај ми!

Хаос у Амстердаму, полиција у пуној опреми и са псима растерала демонстранте

Интервентна полиција у пуној опреми разбила је демонстрације од неколико хиљада људи који су се окупили у Амстердаму, највећем холандском граду, да протестују против мера затварања и вакцинације против ковида 19.

Градске власти издале су хитну наредбу којом су овластиле полицију да очисти централни Трг музеја, након што су демонстранти прекршили забрану јавних окупљања услед последњег таласа коронавируса.

Демонстранти, који углавном нису носили маске и кршили су правила социјалног дистанцирања, такође су игнорисали наредбу да не одрже марш и прошетали су главном саобраћајницом, пуштајући музику и држећи жуте кишобране у знак противљења мерама Владе.

Према снимцима који круже друштвеним мрежама, холандска полиција користила је и псе како би растерала демонстранте (снимци су узнемирујући).

Пре доласка полицајаца неки учесници су у близини Ван Гоговог музеја развили транспарент на којем је писало "Мање репресије, више пажње". Група људи у белим комбинезонима и са белим маскама носила је такође више транспарената.

У Холандији је локдаун од 19. децембра, а Влада је наредила затварање свих продавница осим оних које продају основне намирнице, као и затварање ресторана, фризерских салона, теретана, музеја и других јавних места најмање до 14. јануара.

Према садашњим ограничењима, забрањена су и окупљања више од две особе

Као и друге европске земље, Холандија је увела мере у настојању да спречи нови талас омикрон варијанте коронавируса, који би могао да угрози ионако напрегнут здравствени систем.