Читај ми!

Велики протест у Бечу уочи затварања Аустрије

Дан пошто је аустријска Влада одлучила да од понедељка уведе локдаун за све грађане и обавезну вакцинацију од 1. фебруара, противници корона мера организовали су протесте у центру Беча.

Центар Беча био је потпуно затворен, а више поворки са различитих локација окупило се на тргу Хелденплац, одакле су кренули у шетњу Рингом, централном градском улицом.

Скуп је обезбеђивало 1.300 бечких полицајаца, који су контролисали ношење маски, будући да су учесници, према важећим епидемиолошким мерама, морали да носе ФФП2 маске.

Полиција тврди да је на протесту у Бечу било око 40.000 људи који се противе новим мерама аустријске Владе, док ФПО, која је позвала на окупљања, говори о броју од чак 100.000 људи.

Међу учесницима били су Аустријанци из свих делова ове земље, а могле су се видети и стране заставе, међу којима и српска, коју је носила група жена противница мера и, како кажу, "наметнуте вакцинације".

Како јавља репортер Танјуга, велики број учесника протеста полицајцима је показивао наводне атесте лекара који потврђују да због здравствених разлога не могу да носе маске.

Пошто је преко друштвених мрежа било најава о могућим нападима на болнице и медије, испред тих, али и других објеката, било је појачано обезбеђење.

Због агресивног понашања појединих демонстраната, дошло је и до хапшења, а поднете су и пријаве због кршења Закона о забрани величања нацизма.

Један од учесника је чак покушао да полицајцу узме пиштољ, али у томе није успео.

Генерални секретар ФПО-а Михаел Шнедлиц рекао је за Танјуг да је у Аустрији, након последњих мера, "то већ диктатура".

"Борићемо се са грађанима против дикатуре и повратићемо нашу слободу", рекао је Шнедлиц.

Његова страначка колегиница српског порекла Весна Јовановић Клингер навела је да су грађани желели да мирним путем искажу свој револт због одлуке Владе, али да Влада, како каже, не прихвата њихово мишљење.

Уочи скупова, полиција је упозорила на могуће учешће и екстремних десничара, што се већ дешавало на ранијим протестима у првој половини године.