Читај ми!

Аустрија од понедељка закључана, обавезна вакцинација од фебруара

Аустрија од понедељка, 22. новембра, уводи тотални локдаун за невакцинисане, али и за вакцинисане, а од 1. фебруара наредне године и законску обавезу имунизације.

Те две одлуке су донете после дводневних консултација аустријског државног врха са шефовима покрајинских влада и управо саопштене јавности.

За обавезу вакцинације од 1. фебруара 2022. године, као и за увођење локдауна, аустријски канцелар Александер Шаленберг каже да су то биле тешке одлуке, али је то једини начин да изађу из пакленог круга ширења вируса и локдауна.

"Морали смо да се суочимо са реалношћу, погледамо истини у очи. Другог пута осим вакцинације нема", поручује Шаленберг.

Пресудни за доношење одлука били су драматични позиви из здравства, које се налази пред колапсом.

Од 13. децембра би локдаун био готов, барем за вакцинисане и оне који су прележали ковид.

"Циљ је био вакцинисање, али нам није успело да мотивишемо довољно људи. Да, број вакцинисаних сада расте, али недовољно брзо. Морамо погледати истини у очи. Истовремено смо морали да се боримо са организованим политичким снагама које су користиле сва средства, шириле дезинформације, како би опструисале имунизацију. То што раде, то је атентат на здравствени систем", истиче Шаленберг.

"Организоване политичке снаге", о којима говори аустријски канцелар, јесу кругови око Слободарске странке и њен врх. Њен шеф, Херберт Кикл, члан парламента, тренутно је болестан од ковида и већ је пре неколико дана рекао да се лечи медикаментом против паразита.

Тирол уводи вакцинацију деце, у Салцбургу тешко стање у болницама

Тирол од идуће седмице најављује вакцинацију деце од пет до једанаест година. Препарат је "Фајзеров", али у такозваној off-label варијанти, то значи једна трећина уобичајене дозе за одрасле.

У болницама у Горњој Аустрији се осим хитних, већ одлажу све операције, око 200 по седмици, јер се сви ресурси усмеравају на ковид пацијенте.

Ситуација у Салцбургу је још гора. Упозорава се да у тој покрајини, која већ има инциденцију близу 1.800, за болнице долазе "врло, врло тешка времена" (инфектолог Рихард Грајл).

У Бечу, који иначе има најнижу инциденцију у целој Аустрији, "само" 550, гастрономи су јуче већ самостално најављивали привремена затварања објеката, у сваком случају пооштрене мере за ношење маски, искључиво ФФП2.

А Бечлијама који се нису пријавили стижу писма са термином за вакцинацију уз деманти лажних вести. Слична писма разматрају и друге покрајине, а Беч је прва која их је послала невакцинисанима, са циљем поспешивања вакцинације.

Пред колапсом електронски епидемиолошки систем

Електронски епидемиолошки систем (ЕМС) је пред колапсом, јавља Министарство здравља Аустрије.

У тој бази података се централно воде резултати свих тестова на нивоу Аустрије. Притисак бројева тестираних за само неколико дана је такав да се покрајине већ озбиљно боре са уским грлима система.

На примеру Аустрије овог тренутка се у малом види тачан, глобално важећи проблем са епидемијом ковида – не толико смртност те болести по појединца, већ њен разорни ефекат на уређено функционисање друштвених подсистема – здравства, школства, економије, снабдевања, производње, трговине, као и електронског повезивања у целину.

Гинтер Мајр, уредник ОРФ-ове научне редакције, описује тренутну ситуацију у Аустрији као "галопирање вируса у појединим деловима становништва, при чему се кластери повезују у кластере".

"Наука, научни тимови, болнице, здравствени радници, математичари иза симулационих система – сви су они целог лета упозоравали, оптуживала политику да улепшава ситуацију и избегава истину. Сада је реч о томе да се консеквентно, конструктивно, заједнички заустави вирус", наводи Мајр.