Читај ми!

Резултати истраживања: Колико је "Фајзерова" вакцина ефикасна ако се не прими трећа доза

"Фајзер-Бионтек" је саопштио да је трећа фаза истраживања показала да је бустер доза њихове вакцине против коронавируса веома ефикасна.

У истраживању ефикасности "Фајзер-Бионтекове" вакцине учествовало је 10.000 особа старијих од 16 година. Показало се да је вакцина била делотворна у 95,6 одсто случајева у периоду када је преовлађивао делта сој.

Студија је показала да је трећа, бустер доза позитивно утицала на ефикасност ове вакцине.

Испоставило се да временом опада заштита коју пружа вакцинација са две дозе ове вакцине - четири месеца од потпуне вакцинације ефикасност опада са 96 на 84 одсто.

"Фајзер" и "Бионтек" су саопштили да је средње време између давања друге и треће дозе, односно плацеба, било око 11 месеци. У групи која је примила бустер дозу било је пет случајева заражавања, а у групи која је примила плацебо 109 случајева.

"Резултати истраживања пружају нове доказе о користима бустер доза, будући да је наш циљ да људи остану добро заштићени против ове болести", саопштио је директор "Фајзера" Алберт Бурла.

Учесници истраживања су у просеку имали 53 године, 55,5 одсто њих имало је између 16 и 55 година, а 23,3 одсто више од 65 година.

У Србији је омогућено примање бустер дозе ове вакцине, шест месеци од примања друге дозе.