Читај ми!

Протести широм Италије због зелених пропусница

У Италији је од 6. августа зелена пропусница обавезна за улазак у ресторане (у затвореном), кафиће, музеје, позоришта, базене, спа центре, концерте, биоскопе. Одлуком владе од 1. септембра сви запослени у школству и студенте старије од 18 година мораће имати пропусницу, док ће се ђаци вратити у клупе уз ношење маски. Због ових одлука на хиљаде грађана протестује сматрајући да влада уводи диктатуру.

Зелена пропусница биће обавезна и за превоз авионом, трајектом, возом и бродом.

Влада сматра да ће до септембра бити вакцинисано више од 70 посто популације. Многи стручњаци нису за трећу дозу вакцине, за коју кажу да је непотребна, док је италијанска агенција за лекове у суботу објавила да је могуће да ће се грађани вакцинисати сваке године.

Због ових одлука владе на хиљаде грађана у читавој Италији је протестовало у суботу сматрајући да је ово што се дешава једна врста диктатуре.

Како сарадница РТС-а сазнаје, велики број њих је вакцинисан, али су, како кажу, против дискриминације грађана и сматрају да свако има право на избор када се ради о сопственом здрављу.

Међу њима има и оних који не желе да се вакцинишу и врло често се могу видети како демонстрирају са Давидовом звездом на рукаву.

"Не постоје више речи којима може да се искаже да се овде ради о тоталитаризму. Зелена пропусница није ништа друго него акт фашизма, који нам одузима слободу, а не супротно, у шта желе да нас убеде", могло се чути на демонстрацијама.

Наиме, влада сматра да је увођење зелене пропуснице једини начин да грађани Италије поново буду слободни. Демонстранти узвикују слогане против новинара за које сматрају да су плаћени да говоре на један начин и да не смеју, да не би изгубили посао, да пишу како ствари заиста стоје.

Не само у Милану, велики број људи окупио се и у Риму, Напуљу, Фиренци, Торину и осталим италијанским градовима узвикујући "Слобода, слобода!", "Не санитарној диктатури!", "Не дирајте нашу децу", "Срам вас било!", "Нада је јача чак и од страха!", "Продани!", "Не постоји пропусница за слободу!", "Ако већ тврдите да и вакцинисани могу да заразе, шта ће вам онда зелена пропусница?!", "Ово је преседан који отвара пут ужасним стварима", "Угоститељи нису полицајци" и слично.  

У Италији је у суботу, дан након што је пропусница постала обавезна, скинуто 6,7 милиона сертификата у једном дану.

Многи Италијани су то коментарисали на друштвеним мрежама као "тужну реалност у којој је људима битније да једу у ресторану него да буду заиста слободни" и сматрају да се то дешава јер је лето и људи не желе да буду "заробљени" те да не могу никуда да оду.

С друге стране, министар здравља Роберто Сперанца написао је на свом Фејсбук профилу да је то сигнал сарадње и одговорности грађана, због којих ће ово лето бити сигурније.

Земља је подељена на оне који су против вакцине, за вакцину и против зелене пропуснице. Међу грађанима је и велики број вирусолога, који сматрају да је пропусница потпуо непотребна, а велики број грађана за сада још размишља да ли да се тестира.

Наиме, донета је одлука да се цена брзог теста за младе до 18 година смањи на осам евра, а за старије цена је 15 евра. Могуће га је урадити у свим апотекама које су приступиле систему у коме је могуће и одштампати зелену пропусницу уколико људи код куће немају штампач.

За сада још владају непознанице о томе како ће се зелена пропусница контролисати код студената који нису вакцинисани (да ли ће морати на сваких 48 сати да раде тест) и како ће функционисати за стране држављане тј. особе које немају стално пребивалиште у Италији.

Италијани који не желе зелену пропусницу организовали су окупљања сваке суботе под називом "No green pass day".