Читај ми!

Италијани против "зелене пропуснице", хоће ли ова ковид мера поново "затворити" ресторане и биоскопе

Најаве италијанских власти да ће грађани на пицу или еспресо од 6. августа моћи само уз зелену пропусницу са доказом о негативном тесту, прележаном ковиду или вакцинацији ујединиле су грађане и угоститеље који су у хиљадама изашали на улице. Званичници одговарају се све ради у циљу заштите јавног здравља.

"У овој земљи нема никакве здравствене диктатуре", изјавила је министарка иностраних послова Лућана Ламорђезе за италијанске медије, коментаришући демонстрације широм Италије које су против увођења зелене пропуснице (green pass) који ступа на снагу 6. августа и који тврде да су грађани те земље изложени до сада невиђеној здравственој диктатури.

"Све мере које је предузела влада служе да би се заштитило јавно здравље јер је једина права слобода могућност да идемо где желимо без угрожавања других", додала је министарка.

"Боље да умремо слободни него да умремо као робови" - само је један од натписа који се може прочитати на плакатима које ових дана носе демонстранти на трговима Италије након што је премијер Драги на конференцији за штампу прошлог петка обавестио Италијане да ће од 6. августа бити обавезна зелена пропусница за ресторане и кафиће на затвореном, за позоришта, музеје, биоскопе, спортске манифестације, сајмове, конгресе и сл.

То је пропратио речима које су шокирале већину јавности: "Зелена пропусница није нешто наметнуто, то је услов да економске активности остану отворене. Kо позива на невакцинацију апелује на смрт".

Грађани поред власти криве и новинаре

На то су се хиљаде људи слиле на улице Торина те исте вечери уз узвике: "Слобода", називајући новинаре терористима који излажу само једну страну приче.

И мада се грађани организују да изађу на улице сваке суботе и демонстирају против зелене пропуснице, италијанска влада разматра како да прошири њено коришћење и на друге активности сматрајући да ће демонстранти сами временом одустати.

Окупљања грађана нису ауторизована и влада ће се трудити да учини све да се поштују постојеће норме. Дакле, влада не забрањује манифестације, али забрањује окупљања која не гарантују дистанцу и где се окупља на хиљаде људи без маске.

Да ли је "green pass" пропусница за пропаст угоститеља

У уторак су у Риму демонстрирали грађани покрета "Иоапро" (Ја ћу отворити) који је настао током локдауна и чији су организатори власници ресторана и угоститељских објеката.

Овог пута они су против зелене пропуснице уз натписе "Green pass, не хвала" "за све Италијане који су за слободу избора", јер по њиховом мишљењу на тај начин воде у пропаст угоститељске објекте.

"Kо смо ми да тражимо од наших клијената да нам покажу пропусницу, ми то не желимо", изјавили су угоститељи и додали да су против зелене пропуснице, али да су за вакцине.

Постављају питање да ако буду морали да затварају ресторане да ли ће их држава издржавати. Сматрају да држава ствара раздор међу њима.

Апликација као предуслов за шољицу еспреса

На уласку у све објекте, сви који су запослени мораће да траже од клијената доказ о вакцинацији са бар једном дозом или да су оздравили од ковида или да поседују негативни тест, преко апликације "Verifica C19" коју је увело Министарство здравља.

"Ово је последња барикада диктатуре. Kада закон постане неправда онда је наша обавеза да пружимо отпор. Green pass је лицемеран, јер нису имали храбрости да уведу обавезу вакцинације. Ми више нисмо слободна земља", поручили су неки од учесника.

За данас су најављене нове демонстрације широм земље уз подршку организација "World Wide Demostrations" и "Wоrld Wide Rally for Freedom" које су већ имале активну улогу у демонстрацијама широм света попут Француске и Аустралије.