Читај ми!

Коронавирус у Индији: Борба за кисеоник, болнички кревет и место за кремацију

Индија, која данима обара дневне рекорде у броју новозаражених, суочава се са недостатком медицинског кисеоника, болничких постеља и места за кремацију. Болнице су принуђене да враћају пацијенте, а на ред за сахрану се чека и по више дана.

Индија је пријавила 352.991 нови случај коронавируса што је нови дневни рекорд у броју новозаражених у свету, истовремено од последица изазваних вирусом умрле су 2.812 особе.

У земљи влада огромна потражња за болничким креветима док се ковид шири незамисливом брзином.

Десет индијских држава, укључујући Махараштру, Утар Прадеш, Делхи, Карнатаку, Кералу, Мадја Прадешу, Западни Бенгал, Тамил Наду, Гуџарат и Раџастан пријавили су 74,5 одсто нових случајева ковида у земљи.

Влада државе Карнатака најавила је 14-дневно потпуно закључавање од уторка у 18 сати ради смањења броја заражених и прекида ланца вируса.

"Основне услуге дозвољене су између 6 и 10 сати ујутру, након чега све продвнице треба да буду затворене.

Дозвољени су само радови у грађевинарству, пољопривреди као и у сектору производних услуга.

Усред кризе са кисеоником, 318 концентратора кисеоника стигло је на аеродром у Делхију из САД.

Истовремено транспортни авион Ц-17 ​​индијског ваздухопловства отишао је у Дубаи са контејнерима за кисеоник који ће хитно превести у војну болницу у близини града Дургапура.

Све је мање места и на гробљима, а крематоријуми и ломаче за спаљивање тела горе даноноћно. Због великог броја тела која стално пристижу, прескачу се и верски ритуали.