Читај ми!

ЕМА: Корист од вакцине "Астра-Зенека" већа од ризика од нежељених ефеката

Комитет за безбедност Европске агенције за лекове (ЕМА) закључио је да би ретка појава крвних угрушака са ниским нивоом тромбоцита требало да будe наведенa као врло редак нежељени ефекат вакцине "Астра-Зенеке", наводи се у саопштењу објављеном на сајту те европске институције. Пријављена комбинација крвних угрушака и ниског нивоа тромбоцита је врло ретка, а укупне користи вакцине у спречавању ковида 19 премашују ризике од нежељених ефеката, наводи ЕМА.

Како се наводи, приликом доношења закључака комисија је узела у обзир све тренутно доступне доказе, укључујући и савете ад хок формиране експертске групе.

ЕМА подсећа здравствене раднике и људе који примају вакцину да буду свесни могућности врло ретких случајева настанака крвних угрушака у комбинацији са ниским нивоом тромбицита у року од две недеље од вакцинације.

До сада се већина пријављених случајева догодила код жена млађих од 60 година у року од две недеље након вакцинације. На основу тренутно доступних доказа, специфични фактори ризика нису потврђени, наводи се у саопштењу.

За оне који су примили вакцину, ЕМА наводи да би одмах требало да затраже помоћ уколико се појави неки од симптома – кратак дах, бол у грудима, оток у нози, константни болови у абдомену, неуролошки симптоми, укључујући јаке и трајне главобоље или замагљен вид и ситне мрље крви испод коже ван места инјекције.

"Укупне користи вакцине премашују ризике од нежељених ефеката"

Комитет је навео да су се крвни угрушци појавили у венама у мозгу (церебрална венска синусна тромбоза, ЦВСТ) и абдомену и у артеријама, заједно са ниским нивоом крвних плочица и понекад крварењем.

Комитет Европске агенције за лекове извршио је датаљне прегледе 62 случаја церебралне венске синусне тромбозе и 24 случаја тромбозе вена пријављених у Европској бази података о безбедности лекова од 22. марта 2021. године, од којих су 18 били фатални. Реч је о случајевима из система спонтаног извештавања ЕЕА и Велике Британије, где је око 25 милиона људи примило вакцину.

Како се истиче, пријављена комбинација крвних угрушака и ниског нивоа тромбоцита је врло ретка, а укупне користи вакцине у спречавању ковида 19 премашују ризике од нежељених ефеката.

Затражене нове студије 

Из ЕМА напомињу да је једно веродостојно објашњење за комбинацију крвних угрушака и ниског нивоа тромбоцита имунолошки одговор, што доводи до стања сличног оном које се понекад примећује код пацијената лечених хепарином (тромбоцитопенија изазвана хепарином).

У саопштењу се наводи да је Комитет затражио нове студије и допуне текућих како би се пружило више информација и предузеће све даље потребне радње.

Извршна директорка те агенције Емер Кук изјавила је на виртуелној конференцији за новинаре да је важно да и вакцинисани људи и здравствени радници буду упознати са знацима и симптомима тих необичних поремећаја згрушавања крви, тако да их могу брзо уочити како би се смањили сви могући ризици.

 

"Наставићемо да надгледамо доступне научне доказе о ефикасности и сигурности свих одобрених вакцина против ковида 19 и издаћемо даље препоруке ако је потребно на основу науке и чврстих доказа. Овај случај јасно показује један од изазова које представљају велике кампање вакцинације. Када милиони људи приме ове вакцине, могу се десити врло ретки догађаји који нису идентификовани током клиничких испитивања. Улога праћења нежељених ефеката је да нам помогне да брзо откријемо и анализирамо ове ризике и њихов утицај на профил ризика користи од вакцине", навела је Кукова.