Читај ми!

ЕМА: Вакцина Астра-Зенеке безбедна и ефикасна, корист већа од свих ризика

Шефица Европске агенције за лекове (ЕМА) Емер Кук рекла је на конференцији за новинаре да је та институција закључила да је вакцина Астра-Зенеке "сигурна и безбедна" и да су користи од тог цепива веће од свих могућих ризика.

Нагласила је да имунизација том вакцином није повезана са повећањем укупног ризика од тромбоемболијских догађаја или крвних угрушака, преноси Гардијан.

Међутим, Кукова каже да на основу доступних доказа "још не могу дефинитивно искључити веза између ових случајева (крвних угрушака) и вакцине".

ЕМА, како је рекла, жели да спроведе студије посматрања како би даље истражила случај.

Кукова је позвала све који имају било какве нежељене ефекте да то пријаве.

Поновила је да је став ЕМА да је "вакцина сигурна и ефикасна опција за заштиту грађана од ковида 19" и да је цепиво "Астра-Зенеке показало најмање 60 одсто ефикасности у спречавању оболевања".

Др Сабине Штраус, председавајућа комитета ЕМА за безбедност вакцина, рекла је да су истражени појединачни случајеви тромбоемболијских догађаја широм Европе да не постоји већи укупни ризик да се такве ствари догоде након вакцинације.

У ствари, истакла је да то вероватно смањује вероватноћу стварања крвних угрушака.

Шефица ЕМА поручила је да регулатор за лекове ЕУ настоји да подигне свест код људи који су вакцинисани и који ће се вакцинисати, "о стварима на које треба да пазе у случају да имају било каквих проблема".

Каже да би се сутра вакцинисала, али да би пре тога хтела да у случају да се испоље неке нежељене реакције после имунизације, зна шта у том случају треба да уради.