Читај ми!

Токио тражи од Кине да престане са узимањем аналног бриса јапанским грађанима

Јапан је затражио од Кине да престане са узимањем аналног бриса јапанским грађанима ради тестирања на ковид 19, јер такав поступак изазива душевни бол, саопштио је портпарол владе у Токију.

Портпарол Катсунобу Като рекао је да влада није добила одговор од Пекинга да ће променити процедуру, па ће Јапан наставити да тражи од Кине да промени начин тестирања, пренео је Гардијан.

"Неки Јапански грађани су пријавили нашој амбасади у Кини да су добили тестове са аналним брисом, што је изазвало велики психолошки бол", рекао је Като на конференцији за новинаре.

Није познато колико је грађана Јапана добило такве тестове на коронавирус, навео је Като.

Пекинг: Методе су научно зановане и у складу са законом

Са друге стране, портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин, упитан о захтеву Токија, рекао је да су методе испитивања у Пекингу "научно засноване, у складу са променама у епидемиолошкој ситуацији, и релевантним законима и прописима".

Кинеско министарство спољних послова демантовало је прошлог месеца да су америчке дипломате у тој земљи морале да обаве тестове са аналним брисом, након медијских извештаја да су се неки жалили на поступак.

Гардијан пише да Кина почиње да користи аналне брисеве за тестирање људи који су "високо ризични" у погледу заразе коронавирусом.