Читај ми!

Помоћ ЕУ од 70 милиона евра Западном Балкану за вакцине

Европска Унија ће донирати 70 милиона евра земљама Западног Балкана за куповину вакцина, изјавиа је европска комесарка за здравље Стела Кириакидес током расправе о глобалној стратегији ЕУ за вакцинацију у Европском парламенту у Бриселу.

Кириакидес је поручила да да ће ЕУ кроз механизам дељења вакцина подржати приоритетне групе на Западном Балкану и суседству, као и здравствене раднике у земљама са ниским приходима, посебно у Африци.

"Доделићемо грант од 70 милиона евра Западном Балкану, за куповину вакцина од земаља чланица. У сарадњи са земљама чланицама радимо и на механизу за доделу вакцина изван граница ЕУ, пре него што ковакс систем буде оперативан", изјавила је европска комесарка за здравље.

Кириакидес је додала да ЕУ заједно са Светском здравственом организацијом ради на помоћи од додатних 50 милиона еура Западном Балкану и суседству, за борбу против епидемије.

У расправи у Европском парламенту комесарка за здравље нагласила је да је ЕУ заједничким наступом у куповини вакцина обезбедила велики број доза под повољним условима, али да сада има одговорност да своју позицију искористи како би подржала друге.

"Сваки од потеза које планирамо има исти циљ: брз, једнак и универзалан приступу безбедним вакцинама. Ниједна земља неће бити сигурна, нити ће опоравак економије бити могућ док вирус не буде побеђен на свим континентима", закључила је Кириакидес.

Када до новца 

На питање када ће финансијска помоћ Балкану бити оперативна и моћи да се употреби за куповину вакицна, у ЕК кажу да је потребно неколико "недеља стратешког стрпљења" јер, иако је новац на располагању, за њега још не могу да се купе потребне количине вакцине

Европска комисија објавила је препоруку за убрзавање вакцинације и испоруку вакцина. Крај пандемије је на хоризонту, али још увек није на дохват руке.

"Предлажемо зато календар по којем до краја марта земље чланице вакцинишу 80 одсто здравствених радника и 80 одсто особа изнад 80 година. До лета требало би да буде вакинисано најмање 70 одсто укупне популације одраслих", наводи Маргаритис Синас, потпредседник Европске комисије.

У Брсеилу кажу да ће радити са произвођачима на транспарентним роковима испоруке и подизању производних капацитета у ЕУ.

ЕК предлаже и договор до краја месеца о заједничком европском сертификату о вакцинацији који би био признат у свим земљама. Сертификат би могао да укине обавезу тестирања и карантина за оне које путују.

О овој и другим мерама разговараће лидери ЕУ на самиту у четвртак.