Читај ми!

Најновије откриће – путем рутинске анализе крви може се открити какав ће бити ток инфекције

Међународни тим стручњака из 11 европских болница објавио је истраживање захваљујући коме ће, на основу анализе крви позитивних на коронавирус, моћи да се предвиди ток болести свакога од њих. Са анализама ће се почети већ крајем јануара.

Професор доктор Андре Ван дер Вен из Универзитетског медицинског центра "Редбуд" у Холандији, који је на челу истраживања, за РТС открива колико ће нова сазнања помоћи у лечењу оболелих од ковида.

Истиче да смо у првом таласу епидемије видели да здравље може да се погорша изузетно брзо, али да тада нисмо много знали о новом вирусу.

"Зато није било могуће предвидети ток болести па смо зато кренули са овим истраживањем како бисмо на самом почетку инфекције установили ко је подложнији тежем облику болести да би га лекари дуже надзирали. Постоји много третмана који могу да се ураде", додаје Ван дер Вен.

На питање да ли су приметили нешто заједничко код људи који развијају тежи облик болести, као и код оних који пролазе са лакшим последицама, професор каже да све зависи од стадијума инфекције.

"На почетку покушавамо да држимо вирус под контролом што је дуже могуће. Можда ћете добити вирус који се масовно реплицира, можда ћете имати јако добар имунолошки систем који ће контролисати ширење вируса, али када је у једном моменту вирус под контролом, ми не желимо да имунолошки систем настави са претераном активношћу: пожељно је да се успори његов одговор. На почетку желите врло активан имунолошки систем, али касније је битно да он успори", објашњава Ван дер Вен.

"Оно што је добро у вези са овим нашим истраживањем – оно вам даје индикације сваки пут када урадите анализе крви, јер можете да видите шта вас чека. Неки од параметара су нови, тако да компаније морају да уграде алгоритам у машине за анализу крви које већ имају тако да оне буду у стању да нам моментално дају податке и знаће се да ли се може очекивати тежи облик болести", додаје професор.