Читај ми!

Нема пречице за ковид вакцине у Европи, ЕМА најавила детаљну проверу

Европска агенција за лекове потврдила је да је примила захтев фармацеутских компанија Фајзер и Бионтек да добију одобрење за заједничку вакцину против ковида. Из европске Агенције је саопштено да ће на захтев одговорити у минималном року неопходном да се детаљно процени да ли је вакцина безбедна и ефикасна за употребу.

Европска агенција за лекове процену вакцина за ковид-19 ради по уобичајеним стандардима квалитета, безбедности и ефикасности. Строга процедура биће испоштована као и за  било коју вакцину на европском тржишту, саопштено је из Агенције.

Процедура се неће разликовати ни када је вакцина против коронавируса у питању, саопштено је из Европске агенције за лекове.

"Сви кандидати за вакцину морају да испуне строге стандарде за сигурност, квалитет и ефикасност. Без изузетка. Безбедност је на првом месту", наводи се на сајту ЕМА.

Очекује се да ће Агенција на захтев Фајзера одговорити до краја децембра. 

Европска комисија, извршно тело ЕУ, саопштила је да ће вероватно дати коначно одобрење за увођење вакцине чим ЕМА да препоруке.

ЕМА је додала да је већ започела процес разматрања вакцине у фазама, на основу лабараторијских података и да ће извршити процену података о томе колико вакцина изазива имуни одговор и да ли је довољно безбедна за распрострањену употребу широм Европе.

Претходно је из Фајзер и Бионтека саопштили да су у понедељак предали захтев Европској агенцији за лекове захтев за условно одобрење њихове вакцине против коронавируса.

Тренутно се у свету развија око 50 потенцијалних вакцина против коронавируса, које се тестирају на добровољцима, а америчке компаније Модерна и Фајзер-Бионтек саопштиле су раније да су њихове вакцине ефикасне више од 90 одсто.