Читај ми!

Белгија неће ублажавати рестриктивне мере иако број оболелих опада

Нови карантин који је Белгија увела пре месец дана значајно је поправио епидемиолошку ситуацију, али влада и даље не планира ублажавање мера и најављује да ће оне остати на снази бар до јануара.

Од краја октобра затворене су готово све радње и трговине које нису од животног значаја, ресторани и барови, на снази је полицијски час од 22 до 6 часова ујутру, а блиски контакти ограничени на само једну особу изван домаћинства.

Добра вест је да је то довело до значајног пада бројева – са 16.000 до 20.000 случајева инфекције дневно крајем октобра дошло се 2.750 инфекција на дан просечно у овој недељи.

Троструко је смањен број нових хоспитализација у односу на почетак новембра, а опада и број пацијената на интензивној нези.

Белгија је крајем октобра била прва земља у Европи по броју инфекција у односу на број становника, а сада се налази у доњој половини табеле.

Власти и експети, међутим, сматрају да ситуација још ни изблиза није довољно добра да би се кренуло у ново отварање.

Очекује се ипак да ће данас надлежно тело састављено од политичара и стручњака одлучити о отварању неких трговина уочи божићних и новогодишњих празника како би се умањила штета коју трпи овај сектор.

Најављено је и да би полицијски час могао да буде укинут на Бадње вече и дан Божића, уз мере опреза које тек треба да буду прецизиране.

"Не желимо да за четири дана празника упропастимо резултате четири недеље напора", поручио је премијер Александар Де Кро.

Белгија и Брисел ће имати значајну улогу у међународним плановима за вакцинацију.

Вакцина компанија "Фајзер" и "Бионтек" која је до сада показала обећавајуће резултате производиће се у фабрици у околини Брисела.

Бриселски аеродром "Завентем" спровео је посебне припреме за складиштење и транспорт вакцина на температурама до минус 80 степени.