Читај ми!

Велика Британија затражила процену вакцине "Астразенеке"

Власти Велике Британије формално су затражиле од надлежних органа да изврше процену вакцине коју су развиле "АстраЗенека" и Универзитет у Оксфорду како би утврдили да ли испуњава све безбедносне стандарде. Компанија је саопштила да ће можда спровести још једно глобално испитивање ради процене њене ефикасности.

Министар здравља Мет Хенкок потврдио је да су власти од надлежних органа формално затражиле да изврше процену безбедности вакцине, преноси Ројтерс.

Британска Регулаторна агенција за лекове и медицинске производе отпочела је са убрзаним процесом процене вакцине почетком овог месеца, након што су објављени резултати о њеној безбедности и ефикасности.

Влада Велике Британије поручила је 100 милиона доза вакцине коју су развије "Астразенека" и Универзитет у Оксфорду, што је највећа поруџбина неке вакцине у једној земљи.

"Астразенека" очекује да ће четири милиона доза вакцине у Великој Британији бити доступно до краја месеца, а министар здравља Мет Хенкок тражи да имунизација отпочне пре Божића.

Вакцина коју је развила компанија "Астразенека" сматра се једним од најбољих кандидата за земље у развоју, због ниске цене производње и транспорта који не захтева специјалне услове.

Научници су, међутим, изразили сумњу у поузданост резултата који су потврдили ефикасност од 90 одсто у групи добровољаца који су првобитно грешком примили пола уместо пуне дозе вакцине.

Осим тога, неки експерти тврде да је узорак исувише мали како би се подаци добијени на тај начин сматрали поузданим.