Читај ми!

Највише преминулих у Словенији у једном дану, надлежни подсећају на поштовање мера

У Словенији је у последња 24 сата од последица заразе коронавирусом преминуло 59 особа, што је највећи број заражених у једном дану од почетка епидемије. Забележена су још 1.302 случаја заразе.

Према подацима Владе Словеније, на болничком лечењу се налази 1.299 особа, док су 204 пацијента на интензивној нези.

Дописник РТС-а из Словеније наводи да је забележен благи пораст броја пацијената на интензивној нези, а истовремено се бележи пад процента броја позитивних на коронавирус.

Портпарол Владе Словеније Јелко Кацин навео је да је јучерашњи удео позитивних тестова износио 23,7 одсто, што је мање него претходних дана.

Напоменуо је да број заражених указује на то да је вирус раширен у друштву, да епидемија још не јењава и да број нових случајева и даље споро опада, што потврђују и подаци општина.

Како је навео, проблем представља то што људи крше мере избегавања контаката и да нису проблем сахране, већ окупљање после сахрана.

Кацин је додао да има примера да се крше мере окупљања упркос томе што кафићи не смеју да раде и да се вирус који се шири на тај начин дође до старије генерације.

Бележе се и заражени у домовима за старе где вирус погађа велики број болесних људи којима је потребна болничка нега. Кацин је навео да су најстарији група људи која је најугроженија и да је резултат тога већа смртност у тој старосној групи.

"У тренутној је ситуацији важно је да се свако од нас понаша као да је заражен. У великој мери вирус у уђе у домове старих, болнице и радне организације преко асимптоматских болесника", казао је Кацин и подсетио на заштитне мере, попут заштите носа и уста, одржавања међусобне удаљености и редовне дезинфекције руку.