Читај ми!

Вакцина "Фајзера" и "Бионтека" ефикасна у 95 одсто случајева

После треће и финалне фазе тестирања, вакцина компаније "Фајзер" показала је да је ефикасна 95 одсто у спречавању инфекције коронавирусом, чак и код старијих људи, као и да нема озбиљних ризика по здравље.

На узорку од 170 инфицираних, вакцина је деловала код сто шездесет двоје, што значи да је њена ефикасност 95 одсто, наводе из компаније.

"Вакцина је показала да је ефикасна 94 одсто код старијих одраслих особа, које су рањивије на развој коронавируса", наведено је у заједничком саопштењу компанија "Фајзер" и "Бионтек".

Подаци су показали да је вакцина спречила развој и благих и тешких облика ковид 19.

Си-Ен-Ен преноси да ће "Фајзер" тражити од америчке Администрације за храну и лекове (ФДА) дозволу за употребу у хитним случајевима у року од неколико дана.

Ако ФДА одобри вакцину, компанија наводи да ће на располагању бити до 50 милиона доза до краја године, а до 1,3 милијарде до краја следеће године. 

Претходно је, на основу првих резултата, вакцина показала ефикасност у 90 одсто случајева.

Ради се на формули за чување вакцине на собној температури

Компанија "Бионтек" ради на проналаску формуле која би омогућила њено чување на собној температури.

"Радимо на формулацији која би нам омогућила да чувамо вакцину можда чак и на собној температури и то истраживање се одвија паралелно", рекао је директор "Бионтека" Угур Сахин.

Проблем би могла да буде дистрибуција вакцине, јер мора да се чува на температури од минус 75 степени Целзијуса, што је око 50 степених хладније него било која вакцина која је тренутно у употреби у САД.

Ординације, апотеке и државне лабораторије немају замрзиваче које би могле одрже тако нису температуру, али Сахин тврди да је то само привремени проблем.