Читај ми!

Српски доктор у Минхену ради на проналаску лека за ковид-19, када се могу очекивати први резултати

Доктор Славољуб Милошевић, који у лабораторији у Минхену ради на истраживању лекова за ковид-19, каже за РТС да је развој лека далеко компликованији процес од развоја вакцине, па не треба ускоро очекивати резултате на том пољу.

Имунолог Славољуб Милошевић објашњава да је развој лека у односу на развој вакцине поприлично компликована ствар.

"Рекао бих да ће развој вакцине бити далеко бржи од развоја лека за ковид-19", истиче доктор Милошевић.

Каже да се број истраживања у вези са коронавирусом акумулира невероватном брзином, а да тренутно постоји око 600 лекова који су у различитим фазама развоја.

"Наш имуни систем је предвиђен да реагује против патогена, тако да је далеко једноставније активирати имуни систем против неке стране честице. Када говоримо о лековима, вирус дође, инфицира ћелију и преузме ћелијске механизме за сопствену производњу, тако да морате створити нешто чиме ћете таргетовати специфичо вирус, али не и саму ћелију", објашњава Милошевић.

"Третман пацијената у Србији на завидном нивоу"

Доктор Милошевић каже да се терапеутски третман ковид пацијената у немачким и српским болницама не разликује много.

"Разлика је само у томе што је здравствени систем у Немачкој далеко развијенији. По информацијама које имам, третман пацијената у Србији је на завидном нивоу, у неким случајевима и бољи него на појединим местима у Немачкој", сматра Милошевић.

Каже да је чуо да пацијенти у Србији примају и "ремдесивир" - један од лекова који се користи за ковид пацијенте који се налазе у критичном стању.

"Сви се надају да ће вакцина бити ускоро доступна и да ће болнички персонал и ризичне групе ускоро бити вакцинисани", истиче Милошевић.

"Живот у Немачкој се нормализовао"

Доктор Милошевић каже да се ситуација у Немачкој нормализовала у односу на почетак пандемије, када је код људи постојао страх од инфекције.

"Имамо такозвани лаки локдаун, али у животу се не примећује велика разлика у односу на нормално стање, осим што је све лаганије и што су затворени ресторани и спортске институције", наводи Милошевић.

Истиче да су људи уморни од пандемије и да сви чекају појаву вакцине и повратак у нормалу.