Читај ми!

Аустрија се поново закључава – шта то тачно значи

Након што је у Аустрији овог петка забележено скоро 6.000 нових случајева ковида, нема више никакве сумње да Аустрија уводи нову забрану кретања. Мере ће важити од средине идуће седмице до краја новембра. Званично, нова ограничења јавног живота биће објављена у суботу после подне, али се већ зна како ће изгледати.

Пресудни критеријум за увођење строгих мера био је број кревета за интензивну негу. Тих јединица Аустрија има око 3.000, али за све – тешке болести, операције и удесе, а не само за ковид пацијенте.

Kако тренутно ствари стоје, земља се приближава критичном епидемијском тренутку, а то онда значи и већу смртност, како већ данима упозоравају директори болница.

После Рима, Париза и Мадрида, и Беч се одлучио за увођење својеврсног "полицијског часа".

Између 20 часова и шест ујутру грађани не смеју да излазе из кућа. Ако их полиција заустави у кршењу те одредбе, морају "веродостојно" да се позову на један од пет разлога зашто су на улици – спречавање неке опасности; пружање помоћи у некој хитној ситуацији; покривање основних потреба; обављање неке професионалне дужности; претећа клаустрофобија изазвана месецима епидемије.

Полиција ће писати казне само у случају "да мере уверавања не помажу".

"Полицијски час" ће важити десет дана од тренутка проглашења. Kако нема казни и више се иде на уверавање, смисао ове мере је да се битно смањи присуство људи на отвореном, а не да се уведе драстична полицијска контрола.

Од осталих мера, које ће важити најмање до краја новембра, обавећи се и прве процене.

Ресторани се затварају, осим за испоруку јела, али по наруџбе ће моћи да се дође само између шест ујутру и осам увече.

Хотели се затварају за туристе, примају се само особе које су професионално неопходне. Туристи који су се овог тренутка затекли у хотелима неће бити избачени, али са одмором је готово.

Затварају се позоришта, концертне дворане, биоскопи, спортске дворане (за грађанство), плесне школе и казина.

Уз школе и трговине, само музеји, библиотеке и паркови остају отворени.

Скијање само за професионалце, одлажу се прославе

Зимски туризам тешко је погођен пандемијом. На скијашке лифтове смеју још само врхунски спортисти који тренирају. Спортске објекте такође могу да користе само професионални спортисти.

Фудбалске утакмице и скијашка такмичења се одржавају, али без публике. 

Одлажу се прославе венчања, колективна путовања и сајмови. Божићни сајмови, који нормално почињу средином новембра, за сада се померају за крај месеца.

На сахранама не сме да буде присутно више од 50 људи.

Посете домовима за старије или болесне остају дозвољене, али уз стриктне контроле.

Новембарски мрак спушта се над Аустријом.