Читај ми!

Билд: "Локдаун" у Немачкој од 2. новембра

У Немачкој би нове рестриктивне мере укључујући "закључавање" на нивоу државе требало да ступе на снагу у понедељак, 2. новембра, сагласили су се немачка канцеларка Ангела Меркел и премијери савезних покрајина, јавља "Билд".

Билд додаје да су канцеларка и премијери договорили и нове мере у борби против коронавируса, али оне још нису званично обелодањене.

Према писању листа, међу савезним премијерима постоје различити ставови о томе колико далеко треба да иду планирана ограничења.

Меркелова би желела да "закључавање" у целој земљи важи до краја новембра.

Нове мере предвиђају привремено затварање свих "забавних" установа, од биоскопа и позоришта до угоститељских објеката. Немци ће моћи да излазе на улице, али само у присуству чланова своје породице и евентуално још једне фамилије.

Меркелова ће о свему обавестити шефове посланичких група у Бундестагу, најавила је заменица портпаролке владе Мартина Фиц.

Канцеларка ће сутра у Бундестагу говорити о ситуацији у вези са коронавирусом у Немачкој.

Према наводима Билда, министар финансија Олаф Шолц рекао је на састанку да и он верује да су Немачкој потребне драстичне мере и најавио помоћ владе за предузећима погођеним новим мерама.

Помоћ владе до 75 одсто износа прихода

Како је објаснио, мале фирме могле би да добију помоћ владе до 75 одсто износа њихових прихода које су остварили у истом месецу лане, а већа предузећа могле би да остваре подршку у висини до 70 одсто својих прихода.

Према проценама министра финансија, то ће државу коштати између седам и 10 милијарди евра за четири недеље "закључавања".

"Сада смо у стању да ускоро нећемо моћи да контролишемо ситуацију. Неопходно је да се сагласимо са драстичним мерама", рекао је Шолц.

Билд је навео да би нови локдаун требао трајати четири седмице, те да ће Меркел након састанка с премијерима о свему обавестити вође парламентарних група у Бундестагу.

Меркелова жели затворити кафиће, ресторане, школе, теретане, музеје и биоскопе

Немачки медији су раније данас јавили како Меркел жели затворити кафиће, ресторане, школе, теретане, музеје и биоскопе, али Билд о томе још не јавља.

Према нацрту мера који је процурио раније синоћ, радили би само школе и вртићи.

Продавнице би могле остати отворене буду ли примењивале строге хигијенске мере и ограничиле број купаца, а ресторани ће испоручивати храну само за доставу.

У Немачкој су у последња 24 сата потврђена 14.964 нова случаја корона виурса, што је највиши дневни биланс од почетка епидемије, саопштио је Институт Роберт Кох.

Претходни рекорд забележен је у суботу, када је забележено 14.714 новозаражених, а од тада је дневни број нових случајева био у паду.

Од последњег пресека преминуло је 27 особа, преноси Ројтерс.