Читај ми!

Како тренутно изгледа ковид-19 у анализи италијанских лекара

Виши Институт за здравље у Италији изнео је нову анализу заразе и оболевања од ковида-19 - случајеви су мање тешки и мање је преминулих него на почетку епидемије.

Док је првих недеља епидемије ковида-19 у Италији број тешких случајева био изузетно велики а тестови су се радили након смрти, данас се бележи повећање броја особа које су позитивне али без симптома или с понеким симптомом, као и драстично смањење броја тешких случајева и смртности.

Такође, бележи се и велики број тестова. Проценат Италијана који су позитивни на вирус, али без симптома је 58, с малим бројем симптома је 14, са благим 19,9, док тешке облике болести има 6,6 одсто а критичне 0,7.

Просек година половине преминулих је око 80, од тога 42,7 одсто су биле жене. Пацијенти који су се изборили с вирусом имају у просеку око 52 године. Средња доб жена које су преминуле од вируса је 85 година док је код мушкараца 79.

У 91,1 одсто случајева пацијенти су имали симптоме као што су температура, кашаљ, губитак даха, а дијагноза упале плућа и плућне инсуфицијенције била је компатибилна са ковидом-19. У 8,9 одсто случајева у питању су биле друге болести – тумори, срчана обољења, гастроинтестинални проблеми и друге патологије.

Најчешћи симптоми које су имали преминули од ковида у моменту доласка у болницу били су кашаљ, температура и недостатак ваздуха, а ређе дијареја. Те симптоме није имало 7,5 одсто пацијената примљених у болницу.

Респираторна инсуфицијенција је била најтежа компликација (86,5 процената), следе акутно оштећење бубрега (23,3 одсто), суперинфекција (18.9 посто) и оштећење срчаног мишића (10,7 одсто).

Лечење највише антибиотицима

Што се терапија тиче, у Италији су се највише користили антибиотици у моменту примања у болницу (86,5 процената), док је мање коришћена антивирална терапија (57,6 одсто), као и терапија стероидима (45,2 посто). У 26,5 процената коришћене су све три терапије. Лек тоцилизумаб примило је 4,6 одсто пацијената.

Време које је протицало од првих симптома до смрти је дванаест дана, од симптома до доласка у болницу пет дана, а од доласка у болницу до смрти седам дана.

Време од момента уласка у болницу до смрти је шест дана дуже код пацијената који су премештени на одељење интензивне неге у односу на оне који нису били премештени - дванаест дана у односу на шест.

Од почетка епидемије до данас, проценат преминулих од ковида млађих од 50 година је 1,1. Већина преминулих имала је једну или више хроничних болести, најчешће 3 или више.  Никакве претходне патологије није имало 3,5 одсто пацијената, 13,3 је имало једну, њих 19,6 две, а 63,6 одсто више од три патологије.

Вирус ојачао, просек старости заражених 40 година

Председник Вишег института здравља у Италији, Силвио Брузаферо је рекао да расте број пацијената без симптома или са благим симптомима али да је вирус ојачао и да је средња доб заражених у овом моменту 40 година.

"Од средине августа, крива заразе се пење, прво споро, а сада већ брже, и зараза се проширила на читаву земљу, те је средња доб заражених која је у августу била око 30 година сада је 40. Зато млади треба да обрате пажњу на заразу, јер треба да заштите старије грађане", упозорио је Брузаферо.

Најновији подаци Института за здравље у Италији објављени су 22. октобра и узели су у обзир пацијенте од почетка епидемије до средине октобра.